Mozaik

Szemétben fuldoklik a Tolcsva-patak

Aggteleki Nemzeti Park/Facebook
Aggteleki Nemzeti Park/Facebook
Vigyázzunk jobban a környezetünkre!

A napokban ünnepeltük a Föld napját, ennek kapcsán sokadjára került felszínre, mennyire fontos élőhelyünk, környezetünk védelme. Sajnos bár időszakosan vannak fellángolások, az emberek közül sokan még mindig nem értik, mennyire fontos, hogy odafigyeljünk erdőinkre, tavainkra, folyóinkra és az élővilágra általában.

Kapcsolódó
Szeméthalmok csúfítják a Balaton-felvidék védett tanúhegyét
Elkeserítő tájkép fogadja a turistákat, jókora szemétkupacot fotóztak a Haláp-hegyen.

Az Aggteleki Nemzeti Park közösségi oldalán megjelent fotó is bizonyítja, hogy sokan még mindig szemétlerakónak használják a természetet. Felhalmozott szemétkupacok, kidobott háztartási hulladék, autógumik, vizekbe vezetett szennyezőanyagok csak néhány a problémák közül.

Példa erre a Tolcsva-patakon készült felvétel is.

Aggteleki Nemzeti Park/Facebook

A Tolcsva-patak a Zempléni-hegység és Tokaj-hegyalja középső régiójában csörgedez. Egyes vélemények szerint neve – ahogyan megannyi -va végződésű vizünké – hun eredetű, annyi azonban bizonyos, hogy Anonymus Gesta Hungarorumában már szerepel.

Vízgyűjtő területe viszonylag nagy, 126 négyzetkilométeres, de csupán 4 kistelepülésen folyik keresztül (Háromhuta, Erdőhorváti, Tolcsva és Vámosújfalu), mielőtt a Bodrogba torkollik.

Aggteleki Nemzeti Park/Facebook

A lakott települések közelében található folyóvizek különösen szennyezettek. Figyeljünk jobban oda környezetünkre! Becsüljük meg örökségünket!

Kapcsolódó
Ameddig a szem ellát, szemét teríti be ezt a tavat
Ökológiai katasztrófáról beszélnek a helyiek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik