Mozaik

Szeméthalmok csúfítják a Balaton-felvidék védett tanúhegyét

A Halápot egyre többen keresik fel páratlan panorámája miatt.

Elkeserítő tájkép fogadja a turistákat a Balatonnál, jókora szemétkupacot fotóztak a Haláp-hegyen, írta a Helló vidék .

Negyven méter magasra nőhet az alföldi szeméthegy
Szeged engedélyt kért hulladéklerakójának további bővítésére.

A természetvédelmi területen magasodó bazalt tanúhegyet a korábban évtizedeken keresztül folytatott bányászat is megsebezte, egy hatalmas bányakrátert eredményezett tetején az emberi beavatkozás.

A Haláp roncsolt teteje a kráterrel – Fotó: Wikipédia

A Csobánc, Gulács, Tóti-hegy, Hajagos és Haláp – a tapolcai-medence bazaltvulkanizmusának tanúhegyei a tőlük karnyújtásnyira fekvő Badacsonyhoz és Szent György hegyhez hasonlóan nemcsak tájképi, hanem páratlan földtani jelentőségűek. A négymillió évvel ezelőtti bazaltömlés következtében kialakult vulkáni kúpokat az erózió kipreparálta, ami azt jelenti, hogy keményebb tetejüket a víz meghagyta, a puhább üledékeket, például a mészkövet lepusztította.

A Haláp kráterében május elején fotózták le a szomorú látványt, a hegy tetején lévő óriási törmelékkupacot, melyben a sitten kívül műanyag csövek, háztartási hulladék, fémhulladék is bőven található.

A Haláp bányakráterét a helyi önkormányzat kiemelt turisztikai attrakcióvá szeretné fejleszteni, tetején parkolót és pihenőhelyet alakítottak ki, valamint egy kilátó is helyet kapott rajta.

A szeméthalommal okozott környezetszennyezés nemcsak a természeti értékekben okozott kár mértéke, hanem a környék turisztikai vonzereje miatt is roppant elkeserítő.

A hegycsúcs alatti teraszra padokat helyeztek el, folyamatban van a tanösvény kialakítása, a tulajdonos beszámolt arról, hogy a park átadását május végére tervezték.

Kiemelt kép: Flick/Pintér Zsolt

Újraindítanak egy kisvasutat a Balatonnnál
Újra járnak majd vonatok a balatonfenyvesi kisvasút csisztafürdői ágán
Olvasói sztorik