Virágzó vidékünk

Másfél tonna szemetet szedtek össze önkéntesek a Tiszánál

Magánakcióként indult, közösségi esemény lett belőle.

Témát keresett Ljasuk Dimitry a Tiszaderzs melletti Tisza-parton a Tisza-tóról készülő legújabb filmjéhez. Talált is témát – csak sajnos nem egészen olyat, mint amire számított. Hihetetlen mennyiségű PET-palackra és szemétre bukkant.

A Tisza és az élővilága majd belefullad ebbe a sok szemétbe, amit mi emberek dobáltunk itt szét

– mondta el Dimitry a Turista Magazinnak.

Fotó: Facebook/Dimitry Ljasuk

Dimitry nem tudott elmenni szó nélkül a parton szétszórt szemét mellett, így magánakcióba fogott, hogy megtisztítsa ezt a területet.

A Facebookon létrehozott egy eseményt, és egy videóban az emberek segítségét kérte a part megtisztításához. Ő maga is alig hitte el, de két nap múlva rengetegen érkeztek a partra: 60 önkéntes felnőtt és gyerek szedte a szemetet órákig, a végeredmény pedig elképesztő. 1,5 tonna hulladékot mértek le a végén.

Fotó: Facebook/Dimitry Ljasuk

Dimitry-nek szívügye a Tisza-tó és környéke, amiről már több videót is készített, így nem volt kérdés, hogy ezt az akciót is dokumentálni fogja a szemét felfedezésétől az akció megszervezésén át a szemétgyűjtésig, sőt egészen a hulladékfeldolgozóig kísérte a zsákokba összegyűjtött szemetet.

Újra készítettem egy videót a Tiszáról, Tisza-tóról. De ez nem a szépségét mutatja be 11 percben. Hanem azt, hogy milyen szemétmennyiség szennyezi a Tisza-tavat is, és hogy mit tehet egy ember egy spontán ötlettel a környezetért. Az elkészült filmmel az a szándékom, hogy minél több embert buzdítsak arra, hogy elmenjen egy ilyen gyűjtésre, bárhol az országban, mert ez teljesen megváltoztatja a gondolkodását.

Kiemelt fotó: Facebook/Dimitry Ljasuk

Olvasói sztorik