Virágzó vidékünk

Jane Goodall is ott volt a róla elnevezett tanösvény átadásán Pesthidegkúton

Néhány nappal ezelőtt különleges eseménynek lehettek tanúi a jelenlévők a pesthidegkúti vitorlázórepülő-téren. Jane Goodall, a világhírű főemlőskutató és természetvédelmi aktivista jelenlétében átadták a róla elnevezett tanösvényt, írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A pesthidegkúti Vöröskő-váron megépült Jane Goodall tanösvény hivatalos megnyitójára 2018. május 18-án került sor, melyen személyesen a névadó is részt vett.

A tanösvény célja a kaszpi haragossikló és élőhelyének bemutatása, védelme.

MME

A hivatalos átadót megelőzően Jane Goodall a projektben résztvevők kíséretében külön is megnézte a tanösvényt. Az időjárás miatt ugyan a haragossiklók nem voltak aktívak, de a felhőkön átszűrődő nap ígéretére előmerészkedő, nászruhás zöld gyíkok pózolása rabul ejtette a csimpánzkutatót.

MME

Séta közben meséltek neki a részben róla elnevezett, rádiójeladós haragossiklók, Jane, Vali vagy Tarzan nyomonkövetése révén feltárulkozó világukról, illetve a tanösvény létrejöttének történetéről.

Az átadón mondott beszédében is visszatért ezekre az állatokra, és emlékeztetett arra, hogy a helyiek szerencsések, hogy ilyen környezetben lakhatnak és remélhetően a tanösvény is segít ráébreszteni őket erre.

MME

Ez volt a második alkalom, hogy Jane Goodall Pesthidegkútra látogatott. Először két évvel ezelőtt járt a Vöröskő-váron, amikor elengedte az első jeladóval ellátott haragossiklót, amely azóta a Jane nevet viseli.

Erről is megemlékezett az alábbi videóüzenetében, mellyel a projektben résztvevőknek mondott köszönetet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik