Mozaik

Kínából származó hulladékban fuldoklik a világörökségi helyszín

A kutatókat is meglepte a hulladék forrása.

Az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén talált műanyag palackok dél-afrikai és kanadai kutatók szerint csaknem 75 százalékban Ázsiából, döntően Kínából származnak, s a térségben elhaladó kereskedőhajók fedélzetéről kerülhetnek a nyílt vízbe, majd onnan a szigetre, adta hírül az MTI.

Évente nagyjából 12,7 millió tonna műanyagszemét kerül a világ óceánjaiba, ám ez az adat csupán a szárazföldi forrásokat takarja. A szakemberek mostanáig úgy gondolták, a tengerekben lévő hulladék döntő része a szárazföldről származik, ám a bizonyítékok másra utalnak.

Amikor tavaly a szigeten jártunk, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy milyen nagy mennyiségű palack halmozódott fel

– mondta Peter Ryan, a Fokvárosi Egyetem munkatársa, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány vezető szerzője.

A világörökségi helyszínek közé tartozó szigeten végzett vizsgálataik során a kutatók megállapították, hogy a PET-palack a leggyakoribb hulladék a szigeten és ezeknek a száma nő a leggyorsabban: az 1980-as évek óta éves szinten 14,7 százalékkal. A szigeten talált legrégebbi tárolóedény egy 1971-ben gyártott, nagysűrűségű polietilénből készült palack volt, ezt tavaly találták a kutatók, a fellelt szemét többsége azonban 1-2 éve készült hulladék.

A megvizsgált palackok több mint 75 százalékáról kiderült a gyártó alapján, hogy Ázsiából való. Mivel viszonylag újak, nem kerülhettek a globális óceáni áramlatokkal a szigetre, ami sugallja, hogy a területen áthaladó hajókról dobhatták őket a vízbe.

A bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy a hulladék kereskedőhajókról származik. Az elmúlt egy évtizedben jelentősen fellendült a kereskedelmi célú hajózás, különösen Dél-Amerikából Ázsia irányába

– közölte Ryan, aki hozzátette, őt személy szerint kissé meglepte a hulladékok forrása, mivel korábban úgy vélte, hogy a kereskedőhajó-flották jobban tartják magukat a fedélzetről való szemetelést tiltó nemzetközi megállapodásokhoz.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Olvasói sztorik