Mozaik

Szívszorító videó: szennyvízből táplálkozik a veszélyeztetett zöld tengeri teknős

Íme az emberi felelőtlenség újabb sokkoló példája.

A veszélyeztetett zöld tengeri teknős a fülöp-szigeteki víz alatti csőből származó szennyvízből táplálkozik egy búvár szívszorító felvételén, írja a Daily Mail. A 39 éves búvároktató, Charn Joon Park látta meg Boracay-on a teknőst, és készített sokkoló felvételt, ahogy a zöld teknős fejét a szennyvízcsőben tartja, miközben a tiszta vízbe ömlött emberi és állati hulladékot eszi.

Mikroműanyagokat találtak tengeri teknősök gyomrában
A vizsgált 102 állatban több mint 800 szintetikus részecskét találtak.

A cső közelében lévő vizet Coliform-baktériummal fertőzöttnek találták, miután a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma megvizsgálta azt. Számos trópusi hal is táplálkozott a szennyből a teknős közelében úszkálva szeptember 18-án, amit a videó rögzített is.

Íme a sokkoló videófelvétel:

A Dél-Koreából származó Charn aggodalmának adott hangot, hogy a sokkoló eset újabb strandlezárást eredményez majd a Fülöp-szigeteken.

A szigeten élő búvárok és lakosok is panaszkodnak már a helyzet miatt, Benny Antiporda környezetvédelmi államtitkár elmondta, hogy a Szennyezésügyi Jogi Testület (PAB) a videó megtekintése után megkezdte a vizsgálatokat a probléma felszámolására.

A Fülöp-szigetek tavalyi elnöke, Rodrigo Duterte Boracay-szigetét a szennyezés miatt egyenesen pöcegödörnek nevezte, és elrendelte a népszerű turistaparadicsom ideiglenes lezárását a látogatók elől 2018. április és október között. A szigeten mára napi 19 ezerre korlátozták a turisták számát, és betiltották a parti bulizásokat, a dohányzást és az ivást. Ugyanakkor a turisták szemetelése mellett még nagyobb gondot okoz az éttermek és szállodák felelőtlensége, ugyanis a tengerbe eresztik a szennyvizet.

A zöld tengeri teknősöket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) veszélyeztetett listáján tartják számon, és a legtöbb országban védettek.

Kiemelt kép: Youtube/viralpress

Ehető csomagolóanyagot fejlesztettek a tengeri teknősök védelmére
A környezetbarát lépéssel hosszabb távon tengeri állatok tízezreit menthetik meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik