Életmód

Úgy megjavították az óceántakarító berendezést, hogy még a mikroműanyagot is begyűjti

Működik és sikeresen gyűjti a hulladékot a 25 éves Boyan Slat által kifejlesztett System 001/B nevű rendszer a nagy csendes-óceáni szemétszigeten, jelentette be az Ocean Cleanup szerdán.

Közölték, egy évnyi tesztelés után sikerült kifejleszteniük egy olyan rendszert, ami az óceán természeti erejét felhasználva passzívan befogja és tömöríti a műanyaghulladékot. Ezzel sikerült megvalósítaniuk azt a koncepciót, amit először Boyan Slat vázolt fel még 2012 októberében a TEDx konferencián.

Fotó: Ocean Cleanup

A júniusban Vancouverből útnak indított System 001/B az Ocean Cleanup második éles próbálkozása a módszer hatékonyságának bizonyítására és egyben a nagy csendes-óceáni szemétsziget felszámolására.

Ez olyannyira sikerült, hogy a rendszer nemcsak a látható műanyaghulladékokat és a halászhálókat gyűjti be, hanem az akár egy milliméter nagyságú mikroműanyagokat is. Mint a közleményben fogalmaztak, ezen még ők maguk is meglepődtek.

Hét évvel a kezdetek után bebizonyítottuk, hogy a víziónk megvalósítható, és hogy a óceán kitakarítására irányuló missziónk kezdetét veheti. Csapatunk továbbra is kitartó azzal kapcsolatban, hogy az esetlegesen felmerülő technikai problémákat orvosolni tudják. Bár rengeteg munka áll még előttünk, hálás vagyok a csapatnak az elszántságáért és várom a fejlesztés következő fázisait

– nyilatkozott Boyan Slat.

Fotó: Ocean Cleanup

Következő lépésben a tanultak és a tapasztalatok alapján kifejlesztik a System 002 típusú rendszert, amely képes lesz hosszabb ideig tartósan begyűjteni az óceáni műanyagulladékot. Ha ez megvan, a műanyagot a szárazföldre szállítják, ahol újrahasznosítják majd azt. Hogy ez mikorra valósítható meg, az nagyban függ a tesztektől és a tervezéstől.

„A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni” - A 24 éves holland srác, aki megmenti az óceánokat
A fiatalember az életét tette fel az óceánok megmentésére, és most hatalmas lépést tett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik