Mozaik

Szeméthegyek csúfítják a Sárvár környéki szántóföldeket

A Vas megyei eset nem egyedi, de vajon mit lehetne tenni, hol kell bejelenti az illegális szemétlerakókat?

Olvasónktól kaptunk egy bejelentést, fotókkal illusztrálva, miszerint a gyógyfürdőjéről ismert Sárvár határában, Rábasömjén és Jákfa környékén a szántóföldeken több illegális szemétlerakó is működik. Nem egy fotón látni, hogy  az árokpartok mellett, a tiltó táblák ellenére, zsákokban viszik ki a szemetet, ami egyre csak gyűlik és gyűlik.

Fotó: Olvasó

Az építési törmeléktől, gumiabroncsokon át mindenfélét, válogatás nélkül kiszórnak. Találni eldobott elektronika cikkeket, bútorokat és zsákszámra háztartási hulladékot is.

Galéria
Fotó: Olvasó

Szeméthegyek csúfítják a Sárvár környéki szántóföldeket

Fotó megosztása:

Mindig van jobb megoldás!

Azt, hogy kinek a sara, ki szabadul meg így a szemetétől, nehéz kideríteni. Ráadásul hiába minősül szabálysértésnek az illegális szemétlerakás, hiába helyeznek ki rendre tiltó táblákat, nagy visszatartó ereje nincs. Sárvár térségében is, kint a mezőkön egyre csak gyűlik a szemét.

Az információhiány is gyakran felelős lehet, amiért végül sokan úgy döntenek, hogy inkább a közterületen hagyják az építési hulladékukat. Nehéz például arról információt szerezni, hogy mikor és hova vihetik szabályos körülmények között a hulladékot. Ezért is gondoltuk úgy, hogy utánakérdezünk:

  • Milyen típusú hulladékot hova vigyenek inkább?
  • Hol, mennyiért lehet elhelyezni a felesleges hulladékot?

Másrészt érdekelt bennünket az is, mi lesz az ilyen illegális szemétlerakók sorsa, hol lehet egyáltalán bejelenti őket? Ki számolja fel őket?

Ezért is fordultunk a Sárvár körzetében illetékes, soproni  székhelyű STKH hulladékgazdálkodási céghez.

Kié a szemét, ha már a szántóföldre került?

Az ingatlanon elhelyezett hulladékért minden esetben az felel, akié a hulladék, vagy akinek a birtokába került. Ha nem beazonosítható (számla, blokk, egyéb levelezés) akkor az ingatlan tulajdonosa a felelős, hiszen ő vált a hulladék birtokosává, amikor lerakták a területén a hulladékot.

– válaszolta érdeklődésünkre a hulladékgazdálkodási cég.

A közterületen elhagyott hulladéknál, ha nem találják az eredeti termelőt, tulajdonost vagy birtokost, akkor a települési önkormányzat köteles az elszállításról gondoskodni a közszolgáltató vagy más engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet közreműködésével.

A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékot a helyi önkormányzatnál kell bejelenteni.

Hova lehet szállítani – az árokpart helyett – a szemetet?

A közszolgáltató által biztosított évi egy lomtalanításon felül mindenkinek lehetősége van erre szakosodott, engedéllyel rendelkező vállalkozás, illetve a Cséri Regionális Hulladéklerakó díj ellenében történő igénybevételére is

– kaptuk a tájékoztatást.

Ezen felül a lakosság a hozzá legközelebb eső Zöldudvarban is megválhat szelektíven gyűjtött hulladékától. A Zöldudvarokban elhelyezhető hulladékok frakcióiról és a lerakás feltételeiről pedig a STKH honlapján nyújtanak részletes tájékoztatót.

A sárvári eset nem egyedi

Nem tudni, hogy hány illegális szemétlerakóhely van Magyarországon, egy biztos, rengetegen gondolják azt, egyszerűbb bepakolni a kocsiba a szemetet vagy törmeléket, és a legközelebbi árokparton megszabadulni tőle.

A Hulladék Szövetség (HUMUSZ) még évekkel ezelőtt 15 ezer – a sárvárihoz hasonló – helyet azonosított, ám valószínűleg kétszer ennyi létezik. Egyes becslések szerint évente a teljes magyar szemétmennyiség egy százaléka kerülhet ki a szabad ég alá. Ez annyit jelent, hogy hozzávetőlegesen több tízmillió kilogrammnyi különféle szemét landol a szabadban, vagy az erdő szélén.

Címlapfotó: Olvasó

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.