Mozaik

Szeméthegyek csúfítják a Sárvár környéki szántóföldeket

A Vas megyei eset nem egyedi, de vajon mit lehetne tenni, hol kell bejelenti az illegális szemétlerakókat?

Olvasónktól kaptunk egy bejelentést, fotókkal illusztrálva, miszerint a gyógyfürdőjéről ismert Sárvár határában, Rábasömjén és Jákfa környékén a szántóföldeken több illegális szemétlerakó is működik. Nem egy fotón látni, hogy  az árokpartok mellett, a tiltó táblák ellenére, zsákokban viszik ki a szemetet, ami egyre csak gyűlik és gyűlik.

Fotó: Olvasó

Az építési törmeléktől, gumiabroncsokon át mindenfélét, válogatás nélkül kiszórnak. Találni eldobott elektronika cikkeket, bútorokat és zsákszámra háztartási hulladékot is.

Galéria
Fotó: Olvasó

Mindig van jobb megoldás!

Azt, hogy kinek a sara, ki szabadul meg így a szemetétől, nehéz kideríteni. Ráadásul hiába minősül szabálysértésnek az illegális szemétlerakás, hiába helyeznek ki rendre tiltó táblákat, nagy visszatartó ereje nincs. Sárvár térségében is, kint a mezőkön egyre csak gyűlik a szemét.

Az információhiány is gyakran felelős lehet, amiért végül sokan úgy döntenek, hogy inkább a közterületen hagyják az építési hulladékukat. Nehéz például arról információt szerezni, hogy mikor és hova vihetik szabályos körülmények között a hulladékot. Ezért is gondoltuk úgy, hogy utánakérdezünk:

  • Milyen típusú hulladékot hova vigyenek inkább?
  • Hol, mennyiért lehet elhelyezni a felesleges hulladékot?

Másrészt érdekelt bennünket az is, mi lesz az ilyen illegális szemétlerakók sorsa, hol lehet egyáltalán bejelenti őket? Ki számolja fel őket?

Ezért is fordultunk a Sárvár körzetében illetékes, soproni  székhelyű STKH hulladékgazdálkodási céghez.

Kié a szemét, ha már a szántóföldre került?

Az ingatlanon elhelyezett hulladékért minden esetben az felel, akié a hulladék, vagy akinek a birtokába került. Ha nem beazonosítható (számla, blokk, egyéb levelezés) akkor az ingatlan tulajdonosa a felelős, hiszen ő vált a hulladék birtokosává, amikor lerakták a területén a hulladékot.

– válaszolta érdeklődésünkre a hulladékgazdálkodási cég.

A közterületen elhagyott hulladéknál, ha nem találják az eredeti termelőt, tulajdonost vagy birtokost, akkor a települési önkormányzat köteles az elszállításról gondoskodni a közszolgáltató vagy más engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet közreműködésével.

A közterületeken illegálisan elhelyezett hulladékot a helyi önkormányzatnál kell bejelenteni.

Hova lehet szállítani – az árokpart helyett – a szemetet?

A közszolgáltató által biztosított évi egy lomtalanításon felül mindenkinek lehetősége van erre szakosodott, engedéllyel rendelkező vállalkozás, illetve a Cséri Regionális Hulladéklerakó díj ellenében történő igénybevételére is

– kaptuk a tájékoztatást.

Ezen felül a lakosság a hozzá legközelebb eső Zöldudvarban is megválhat szelektíven gyűjtött hulladékától. A Zöldudvarokban elhelyezhető hulladékok frakcióiról és a lerakás feltételeiről pedig a STKH honlapján nyújtanak részletes tájékoztatót.

A sárvári eset nem egyedi

Nem tudni, hogy hány illegális szemétlerakóhely van Magyarországon, egy biztos, rengetegen gondolják azt, egyszerűbb bepakolni a kocsiba a szemetet vagy törmeléket, és a legközelebbi árokparton megszabadulni tőle.

A Hulladék Szövetség (HUMUSZ) még évekkel ezelőtt 15 ezer – a sárvárihoz hasonló – helyet azonosított, ám valószínűleg kétszer ennyi létezik. Egyes becslések szerint évente a teljes magyar szemétmennyiség egy százaléka kerülhet ki a szabad ég alá. Ez annyit jelent, hogy hozzávetőlegesen több tízmillió kilogrammnyi különféle szemét landol a szabadban, vagy az erdő szélén.

Címlapfotó: Olvasó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik