Virágzó vidékünk

Ilyenek a legújabb magyarországi gyógyhelyek

Jelenleg 19 minősített gyógyhely van hazánkban, melyek száma idén tovább bővülhet.

Közel három évtizedet kellett várni 1984 óta arra, hogy a már meglévők mellé újabb helyeket nyilvánítson – szigorú szempontok alapján – gyógyhellyé az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

2012-ben megtört a jég, akkor Sárvár két településrésze is megkapta a gyógyhely minősítést.

Azóta Mezőkövesd-Zsórifürdő, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Szigetvár és Tapolca is gyógyhely lett. Az alábbiakban bemutatjuk az „újoncokat”.

Sárvár-Gyógyvarázs és Sárvár-Arborétum

Fotó: Facebook/Sárvári Gyógyfürdő
Fotó: Facebook/Sárvári Gyógyfürdő

Közel három évtized után Sárvár volt az első magyar település, ami megfelelt a gyógyhellyé nyilvánítás feltételeinek. A városon belül két területegységet határoltak le.

Fotó: Facebook/Sárvári Arborétum
Fotó: Facebook/Sárvári Arborétum

Az északi, kisebb gyógyhelyi terület teljes egészében az arborétum területére esik, az ettől délebbre elhelyezkedő gyógyhelyi terület nagyobb kiterjedésű, magában foglalja a gyógyfürdőt és kiterjedt zöldterületeket.

Mezőkövesd-Zsóryfürdő

Fotó: Facebook/Zsóryfürdő
Fotó: Facebook/Zsóryfürdő

2013. júliusában a matyók fővárosa szerezte meg a címet. Zsóry Lajosországgyűlési képviselő földjén, a mai fürdő területén 1939-ben olajat kerestek, de meleg vizet találtak. 1940-ben adták át az első medencét.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

2013. szeptemberben nyilvánították gyógyhellyé Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely településrészét, ahol még az egyik szikes tó szabadtéri strandján is kialakítottak gyógyvizes medencét a vendégeknek.

Fotó: Facebook/Nyíregyháza-Sóstófürdő
Fotó: Facebook/Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

Az 1800-as évek elejétől ismert a gyógyhatása a sóstógyógyfürdői szik- és termálvíznek, amely a különböző bőr-, nőgyógyászati- és reumatikus betegségek eredményes orvosi kezelését segíti.

Szigetvár

A helyi gyógyfürdőt, a várat és a várparkot is magába foglaló 15 hektáros területet jó minőségű levegőjének, alacsony zajszintjének ismeretében minősítették gyógyhellyé 2014. januárjában.

Fotó: Facebook/Szigetvár
Fotó: Facebook/Szigetvár

A fürdőt egy 1966-ban talált forrás 800 méter mélyről feltörő, 62 Celsius fokos vize látja el elegendő nátriumkloridos alkáli hidrogénkarbonátos hévízzel. E minősített gyógyvíz elsősorban mozgásszervi megbetegedések kezelésénél hatékony, de alkalmazható időskori csontritkulásnál, s pajzsmirigy- betegségek, nőgyógyászati problémák megszüntetéséhez is.

Tapolca

Az eddigi utolsó minősített település Tapolca, mely 2014-ben lett gyógyhely. A cím elnyerését a nemzetközi hírű gyógybarlang és az ott folyó gyógyászati tevékenység alapozta meg.

gyogytapolca

A gyógyhely területe magában foglalja a tapolcai Deák Jenő Kórház területét, a mellette elterülő Hunguest Hotel Pelion szállodát és parkját, a Tavasbarlang bejáratának környékét, illetve a festői szépségű és egyedi hangulatú belvárosi Malom-tó környezetét is.

Korábban Lillafüred, Harkány, Balf, Kékestető, Hévíz, Balatonfüred, Parád, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bükfürdő, Eger, Debrecen, Gyula kapta meg a gyógyhely minősítést.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik