Mozaik

Elkeserítő látvány a Bodrogzugba sodródott szemét

Az ember megint szemetelt: nesze neked természet!

A Bodrog áradásának következtében a Bodrogzug Zsaró-ér bevezető csatornája a felhalmozódó hordalék miatt jelenleg átjárhatatlan és veszélyes – olvasható a Bodrogzug vízitúra Facebook oldalán. A május 26-án közzétett tájékoztatás szerint a bevezető csatornában átlagosan 0,5 méter vastagon áll felhalmozott uszadék, legalább 50 méter hosszon.

Fotó: Facebook/Bodrogköz vízitúra

Ugyanakkor a vízitúrázóknak a Bodrogzug ártere elérhető – bár nem egyszerűen. Mint fogalmaznak:

Egy átemeléssel és némi cipeléssel elérhető a 3,0 folyamkilométertnél található csatorna felől. Itt a gátnál balra fordulva körülbelül 100 méterree kell elvinni a hajót és ott vízre lehet szállni.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kialakult torlasz, illetve a partot kísérő növényzet nem engedi be a hulladékban sem szegény hordalékot a Bodrogzug védett árterére.

Bodrogzug

A Bodrogzug a Tisza és a Bodrog folyók összefolyása közti morotvás, mocsaras, ligeterdős terület, jelentős részben ártér a Bodrogköz déli részében, Zemplénben, Északkelet-Magyarországon. Az Olaszliszka-Zalkod vonalától Tokaj városig húzódó Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet része. A több ezer hektáros terület évente legalább kétszer – a tél végén a hóolvadáskor, és a tavaszi-nyár eleji esőzések idején – víz alá kerül. Nagyon csapadékos időszakokban tucatnyi árhullám is előfordul, olvasható a Wikipédián.

Kiemelt kép: Facebook/Bodrogköz vízitúra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik