Mozaik

Újabb ellopott gigapontyot találtak meg a Nébih halőrei

Vas megyéből szállították vissza eredeti élőhelyére a 27 kilós tőpontyot.

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ), olvasható a Nébih portálján.

A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza Vas megyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Visszakerült a Balatonba az ellopott kapitális ponty
A csodálatos hal az elmúlt években sok horgásznak okozott életre szóló élményt.

A Nébih Állami Halőri Szolgálata 2020-ban eddig 6 eljárást indított jogszerűtlenül kifogott és áttelepített őshonos, nagyméretű pontyok kapcsán. A szakemberek erőfeszítéseinek köszönhetően Vas, Tolna, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben több 20 kg feletti, az eredeti élőhelyéről eltulajdonított öregponty nyerte vissza szabadságát, és került vissza abba az élettérbe, ahol felnövekedett.

Több százezer forint értékű pontyot keres a Nébih
A Nébih várja a horgászattal, halászattal kapcsolatos jogsértések bejelentését.

A leggyorsabb intézkedés során az ÁHSZ a tudomásszerzést követően mindössze egy hét alatt juttatta vissza eredeti élőhelyére az illegálisan áttelepített nagyhalat. A leghosszabb akcióban is csak egy hónapot vett igénybe a keresett hal felderítése, kifogása és ellenőrzött körülmények között történő visszaszállítása.

Az intézkedésekben jelentős segítséget nyújtottak azok a horgászok, állampolgárok és szervezetek, akik felismerték a halakat és bejelentéssel éltek a Nébih felé.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Visszavitték a Tisza-tóba a csaknem egymillió forint értékű pontyóriást
A kapitális méretű hal visszahelyezését több hónapos hatósági vizsgálat előzte meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik