Mozaik

Kifogták a kiskorpádi tó legnagyobb aranyszínű halát

Abszolút tórekord a koi pontyok között, és természetesen visszaengedték a vízbe.

A Somogy megyei Kiskorpád népszerű horgászhelye a 100 éve létesített szigetestó, amely 2010-től teljesen átalakult halállománnyal éli mindennapjait a „fogd meg és engedd vissza” elv alapján működik.

A tó ontja magából a hatalmas méretű halakat, ebből adódóan gyakoriak a rekordok. Koiország – ahogy a horgászok nevezik – legnagyobb halának a 30 kiló körüli Juliskát tartják, aki az elmúlt években többször is horogra akadt.

Emberméretű harcsát fogtak a Duna bajai szakaszán
Kereken 2 méteres és 55 kilós volt a hal.

Az aranyszínű koi pontyokból sincs hiány. 2019-ben született a tórekord, amikor a Béla névre keresztelt koi került a partra – majd a mérlegelés és a fotózás után vissza a vízbe. Bélát 2018-ban is megakasztották, akkor 12.7 kilót nyomott, egy év rá viszont 15.13 kilóval került a rekordlistára.

Béla rekordja azonban 2020. május 12-én a múlté lett. Ezen a napon ugyanis Stölkler Dávid fiatal horgász kifogta a Remény néven ismert koit, ami 15.7 kilójával abszolút koi-rekordnak számít Kiskorpádon.

Ha esetleg kérdésként merülne fel, Kiskorpádon hogyan kapnak nevet a halak, arra egy korábbi megkeresésünkkor Kovács Mihály tógazda válaszolt:

20-25 megkeresztelt hal van a tóban, többségük koi, és a horgászok nevezik el őket. Csőrike, Liliom, Kölcsey, Bibircsóka, Csillagszem, Naplemente, Django, Gandalf, Remény, Hullócsillag, Juliska és társaik többször is horogra akadnak, és fajtájuk, illetve súlyuk alapján könnyű beazonosítani, melyikről van szó.

Közülük került most ideiglenesen a partra Remény, az új csúcstartó. A fogáshoz gratulálunk!

Kiemelt kép: Facebook/Kovács Mihály

Táborozó fiúcska fogta ki a Zsennyei horgásztó legnagyobb pontyát
A tóban mintegy 200 mázsa hal található, amit 2 hetes időközönként telepítéssel "frissítenek."
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik