Virágzó vidékünk

Színes halcsodát fogtak Koiországban

Beindult a szezon a Kiskorpádi szigetestónál.

A Somogy megyei Kiskorpád picinyke település, melynek leglátogatottabb része a szigetestó. A faluban élő idősebb korosztály elmondása alapján a tavat körülbelül 100 évvel ezelőtt létesítette a Zoltán földbirtokos család, annak medrét kubikusokkal ásatták ki.

Huszár Mátyás és Balogh András az idei első zsákmányokkal

2003-ban magánkézbe került az akkor szinte végnapjait élő tó, melyet az új tulajdonos “visszaadott a természetnek”. Koiország – ahogy a horgászok is nevezik – a teljes rendbetétel után 2005-ben nyitotta meg újra kapuit a horgászok előtt, 2010-ben pedig teljesen átalakult halállománnyal folytatta életét a „fogd meg és engedd vissza” elv alapján: ez az itt élő összes halra vonatkozik, még a vörösszárnyú keszegre is.

Sugár Gergő egy mutatós koival

A tó fő hala a ponty és amur, amelyekből a tóba a 2017-es évtől kizárólag 10 kg feletti példányokat telepítenek. Ezen kívül rengeteg színes koi alkotja a halállomány többi részét, amelyek egyedszámát tudatosan gyarapítják, és „spanyolpikkelyes” pontyokkal is próbálnak örömet okozni a horgászoknak.

Tóth Csaba egy 7,55 kilós koival

A Kiskorpádi szigetestó vélhetően legnagyobb hala Juliska, amelyet minden évben többször is kifognak, majd a mérlegelés után visszaengednek a vízbe.

Újra horogra akadt a kiskorpádi tó legnagyobb hala
Legutóbbi kiemelése óta hízott egy keveset a hatalmas hal.

Az idei szezon április első napjaiban gyönyörű fogásokat eredményezett, melyet a tógazda, Kovács Mihály Facebook-oldalán tett közzé. Jól harapnak a pontyok, a koik között pedig egy “színes csodának” elnevezett példányt is kiemeltek a tóból. Titokban persze mindenki arra vár, hogy idén ki akaszt be először Juliskának, a tó nagyasszonyának.

Kiemelt képünkön a Szabó Róber által fogott “színes halcsoda” egy spanyolpikkelyes koi, mely a maga 6 kilójával egyéni rekord.

Olvasói sztorik