Mozaik

Visszavitték a Tisza-tóba a csaknem egymillió forint értékű pontyóriást

A kapitális méretű hal visszahelyezését több hónapos hatósági vizsgálat előzte meg.

Március 7-én éjszaka sikeresen visszahelyezték a Tisza-tóba a korábban illegálisan egy Pest megyei horgásztóba átszállított 31,5 kilogrammos óriáspontyot – tájékoztatott a Nébih.

Egy ismert közösségi oldalon megjelent írások és fényképek tanúsága szerint egy Heves megyei természetes vizünkből 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kg-os pontyot 2018. április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból fogták ki ismét 31,9 kg súlyban.

A Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) szakemberei  tavaly a legnagyobb közösségi oldalon közzétett fénykép alapján azonosították a feketepiacon csaknem 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai a kapitális példányt pikkelyrajzolatának ritka rendellenessége alapján azonosították, majd a bányatóból visszaszállították eredeti élőhelyére.

A hivatal több eljárást is lefolytatott, majd számos szabálytalanság megállapítása után 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket. Az óriáspontyot a szabálysértőknek kellett eredeti élőhelyére, a Tisza-tóba sértetlenül visszaszállítani. A visszahelyezés 2019. március 7-én éjszaka sikeresen megtörtént.

Fotó: Nébih

A Nébih továbbra is várja a horgászattal, halászattal kapcsolatos jogsértések bejelentését az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Kiemelt kép: Nébih

Rekordlistás pontyot fogtak a Hármas-Körösben
Áztatott, fűzött öregkukoricára harapott rá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik