Virágzó vidékünk

Halomra lőtték a halak rémét a Tisza-tónál

Az összehangolt akció első etapjában 168 kárókatonát ejtettek el.

A Tisza-tó őshonos halállományának fenntartásáért a környezeti tényezők mellett más nehézségekkel is szembe kell nézniük a szakembereknek, írta a Tisza-tavi Sporthorgász.

Háromezer pontyot mentettek meg a Tisza-tónál
A Holt-Tisza tiszafüredi szakaszán engedték szabadon a halakat.

Számos őshonos madárfajunk és a vidra is fogyasztja a halat, melyeknek sem a zavarása, sem a gyérítése nem lehetséges. Más a helyzet a nagy számban elterjedő, jól alkalmazkodó és az őshonos állományra káros hatással bíró fajokkal kapcsolatban.

Ilyen a busa és a törpeharcsa, melyeket nagy erőkkel halásznak, vagy a halak réme, a kárókatona, azaz a kormorán, ami a megfelelő engedélyek birtokában gyéríthető. A Tisza-tónál ennek megfelelően rengeteg energiát fektetnek a kártevő madár túlszaporodott állományának csökkentésére.

113 kárókatonát lőttek le Kiskörénél
Új telepükre bukkantak a szakemberek, és időben megkezdték a halak rémének fegyveres gyérítését.

Az idei télen a Tisza-tavon telelő kárókatonák állományszabályozását is megszervezték. A fekete halászmadarak az elmúlt hetekben ritkán látott tömegben lepték el a folyót, köszönhetően az északról érkező állománynak, valamint annak is, hogy állóvizeink befagytak. A frekventált helyeken több száz egyedet számláló csapatok verődtek össze, egy perc nyugalmat sem hagyva a telelő halaknak.

Egy kárókatona napi szükséglete 0,5-1,5 kg hal, aminek a többszörösét képes megsebezni, illetve a nyugalmi állapotban telelő halrajokat folyamatosan mozgatja, zavarja.

A lakoma nyomán elhullott vagy még agonizáló halak tucatjaival találkozhat ilyenkor a víz közelében járó ember. A térség vadgazdálkodóinak, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak közreműködésével, a decemberben elkezdődött gyérítés és riasztás intenzitása a napokban a tetőfokára hágott.

Valóságos mérnöki csoda a 45 éves Tisza-tó
Magyarország második legnagyobb tava 45 évvel ezelőtt született.

Az összehangolt akció során eddig 168 egyedet ejtettek el. Az átmeneti nyugalom után az elmenekült kárókatonák várhatóan visszatérnek, ezért a munkát egész télen át folytatják.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik