Mozaik

Hadat üzentek a törpeharcsáknak a Körösök vadregényes holtágán

A szelektáló, ökológiai halászat várhatóan 2019. márciusáig tart.

A Békés Megyei Kormányhivatal engedélyező határozata alapján a túlszaporodott törpeharcsa fajok szelektálására ökolológiai halászat kezdődött a Körösök Peresi-holtágán. A halászat az időjárástól és a körülményektől függően várhatóan 2019. március végéig tart a holtág teljes szakaszán, írja a Körösvidéki Horgász  Egyesületek Szövetsége.

A törpeharcsák gyérítését varsákkal végzik. A varsa olyan hálószerűen készített csapda, melybe a hal egyre szűkülő tölcséres nyíláson át jut be, és a kosárból már nem tud menekülni. Ilyen varsából többet is elhelyeztek a holtágban, ezek jelölése a víz felszínén fehér és sárga színnel történt.

Képünk illusztráció – Fotó: MTI/Bugány János

Vadregényes a Peresi-holtág

A Peresi-holtág a Gyomaendrőd környéki holtági vízterületek óriás tagja, természeti és tájképi értelemben is az alföldi holtágak egyik legszebb, egyes szakaszain felettébb vadregényes eleme.

A rendkívül kanyargós holtág 1872-1894 között mederátvágással keletkezett, a Hármas-Körös jobb parti ármentesített területén helyezkedik el. A holtág a Kárpát-medence harmadik legnagyobb holtág rendszere (27,6 km). Az átlag vízmélység 2,5 m, de vannak ennél jóval mélyebb medervonulatok. A víz őshonos halai a ponty, a süllő, a csuka, a harcsa, a balin és a keszegfélék, továbbá a nem őshonos amur, busa, ezüstkárász és a törpeharcsa.

Ebből a törpehalból 2 kilós már hatalmasnak számít
Nagyon szapora, folyamatosan ritkítják állományát a hazai vizeken.

Kiemelt kép: gyomaendrod.com

Olvasói sztorik