Kertünk-Portánk

Vidra költözött a tömörkényi család kerti tavába

A játékos kedvű vidra újabb bújócskába kezdett a gazdával.

Játékos kedvű vidra teszteli gazdái türelmét egy tömörkényi család kerti tavában. Pées Sándor a Facebookon adott hírt a különös vízi állat ismételt felbukkanásáról.

A férfi évekkel ezelőtt Pestről költözött családjával Tömörkénybe. Dong-érhez közeli kertjük végében egy kétszáz négyzetméteres természetes tó található, melynek vize télen sem fagy be.

A langyos vizű családi vidraparadicsom , Fotó: Pées Sándor

Sándor két éve januárban találkozott először Lutrával, azon a télen több hattyú és kárókatona fagyott meg a Dong-éren.

A januári reggelen feleségem szaladt fel hozzám a házba, hogy valami nagy, fekete állatot vélt felfedezni a tóban. Néhány perc múlva a partról meglepve láttuk, ahogy egy vidra birkózik egy kárókatonával. A madarat az állat végül lehúzta a mélybe. Ekkor találkoztam először Lutrával.

– mesélte a férfi a Sokszínű Vidék megkeresésére.

Lutra nyomai jól láthatók a helyszínen, Fotó: Pées Sándor

Fekete István népszerű regénye nyomán keresztelték el Lutrának az állatot, aki köszöni szépen, azóta is jól van, és minden bizonnyal vígan lakmározik a tenyérnyi kárászokból.

Pées Sándor röpke két év leforgása alatt legalább fél tucatszor találkozott a játékos kedvű vidrával. Találkozásaik során a férfi meglepve tapasztalta, hogy a vidra gyakran kidugja fejét a vízből, ránéz, majd néhány másodperc múlva ismét lemerül, szinte szórakozik a vele.

A vidra rendkívül gyors, főleg sötétedés után vadászik , Fotó: Illusztráció, Pixabay

Két napja reggel Pogácsa, a bozontos puli társaságában sétált le a tóhoz Sándor, ekkor észlelték az újabb nyomokat. A vidrákat nagyon nehéz észrevenni, ugyanis éjszakai állatok, rendszerint jellegzetes ürülékük árulkodik csupán róluk.

Vidéken nem szeretik őket, hiszen kárt tesznek a tavak halállományában, ezzel szemben Sándoréknak kifejezetten tetszik különleges lakótársuk.

Pogácsa , Fotó: Pées Sándor
Guinness-rekorder lett a világ legöregebb tengeri vidrája
22 éves lett a világ valószínűleg legidősebb tengeri vidrája.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: : iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik