Mozaik

Nutriák leptek el Komáromban egy tavat

Egész csapat nutria költözött a szlovákiai Komarno (Komárom) mellett a Holt-Vág közelében egy tóhoz – tudtuk meg Hegedűs Péter helyi természetbaráttól, aki fotókat is készített az állatokról.

A tóhoz 22 állat költözött, közülük 12 állat jelenleg is ott él

– mondta érdeklődésünkre a fiatalember.

Mit kell tudni a nutriákról?


Hegedűs Péter helyszínen készített fotója

A nutria, más néven hódpatkány vagy mocsári hód eredeti hazája a mérsékelt éghajlatú Dél-Amerika nagy része, írja a Wikipédia.

A hódpatkány a legnagyobb rágcsálók egyike, nagyságra nézve csaknem a vidrával vetekszik, testének hossza 40–45 cm, farkáé pedig majdnem ugyanennyi.


Hegedűs Péter helyszínen készített fotója

A nutria legkedveltebb eledele a fű, de a gyökereket, gumókat, leveleket és magvakat, sőt fogságban a kenyeret sem veti meg. Éppoly örömest eszi meg a húst is, például a halat. E tekintetben valóban inkább a patkányhoz és nem a hódhoz hasonlít.


Hegedűs Péter helyszínen készített fotója


Hegedűs Péter helyszínen készített fotója

A szabadfold.hu soraiból azt is megtudtuk, hogy a nyolcvanas évek egyik egzotikus, meglehetősen sikeres haszonállata volt a nutria. Gereznáját szép summáért lehetett értékesíteni, húsát ették is. Viszont amikor bundája kiment a divatból, sokan a fölösleges egyedeket szélnek eresztették. Mivel a ragadozók nemigen tudják zsákmányul ejteni, számuk egyes vidékeken felduzzadt, rágcsálásukkal komolyan veszélyeztetik védett növényeinket.

Így tehát senki ne lepődjön meg, ha itt-ott hazánkban is találkozik a hódpatkánnyal.

Kiemelt fotó: pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik