Virágzó vidékünk

Kényeztetésre vágynak a szelíd vadak az ország legnagyobb szarvasfarmján

Bőszénfa az iskolások és óvodások kedvenc kiránduló helyszínévé vált.

A zselici dombok között fekvő kis faluban, Bőszénfán található a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontja, egyben Magyarország legnagyobb szarvasfarmja és nyitott vadgazdasága. Az 1300 hektáros farmon több, mint 3000 vadat tartanak, melyeket az oktatás-kutatás mellett tenyészállatként és vadászati célra is hasznosítanak. Az egykor kutatási programként indult zárttéri vadtenyészet mára már Közép-Európa egyik legjelentősebb állományává nőtte ki magát.

Fotó: Facebook/Bőszénfai Szarvasfarm/Dietter Hopf

A gazdaságban a nagyvadak mellett háziállatok – magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly – tenyésztésével is foglalkoznak. Közülük is kiemelkedik a magyar hidegvérű ló és magyar parlagi szamár tenyésztése és kutatása, mely minőségét és egyedszámát tekintve is egyedülálló az országban. Utóbbi két őshonos állat „mindentudója” Nagy János, a Vadgazdálkodási Központ vezetője, aki 1986 óta dolgozik a Kaposvári Egyetemen és vezeti a központot.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: Facebook/Bőszénfai Szarvasfarm/Hetesi Antal

A ma már világhírű farm sokszínű tevékenysége is párját ritkítja Magyarországon. A Kaposvári Egyetemmel együttműködve számos kutatási programban vesznek részt, és hozzájárulnak a hallgatók képzéséhez, gyakorlati tapasztalatszerzéséhez is. Egy ágazaton belül megtalálható a takarmánytermesztés, az erdő- és a vadaskerti gazdálkodás, a vadászat, a vadhúsfeldolgozás és a turizmus is. A Vadgazdálkodási Tájközpont az évek során az iskolások és óvodáscsoportok kedvenc kiránduló helyszínévé vált. Évente mintegy 10-12 ezer látogató keresi fel a gazdaságot, hogy bepillantást nyerjenek az itt folyó tevékenységbe.

Fotó: szarvasfarm.ke.hu

A turisztikai szerepvállalás tudatos, hiszen az itt szerzett látvány és élmény minden látogatót „elcsábít”. A szarvasünők felnőve is keresik az ember társaságát, kíváncsiságuk csillapíthatatlan, szinte versengenek a vendégek kegyeiért. Az őzek ellenben nem ilyen barátkozóak, mert felnőve gyorsan visszavadulnak, de a farm bozótosaiban egykönnyen felfedezhetik őket a kíváncsiskodók.

Fotó: gyeregyalog.hu

A lovas kocsi és traktor vontatta pótkocsi segítségével minden évszakban és napszakban láthatók vadak a területen, amikor az utazók megcsodálhatnak gímszarvasokat, dámszarvasokat, vaddisznókat, muflonokat és őzeket is.

Fotó: szarvasfarm.ke.hu

Ha pedig az emberfia megéhezik, azért sem kell máshová mennie. A farm éttermében megkóstolhatja azokat az ételeket, amelyeket elsősorban vadhúsokból, helyi termékekből és a Zselicben található fűszer- és gyógynövényekből készítenek.

Kiemelt kép: szarvasfarm.ke.hu/szilufotó

EZ IS ÉRDEKELHET:

Szarvasfarmon találta meg a boldogságot a veszprémi közgazdász
Időnként a szerelem szarvasfarmot teremt!
Olvasói sztorik