Mozaik

Tömeges halpusztulás a szennyezés következménye a Bene-patakban és a Tarnán

A hosszútávú környezeti károk még nem láthatóak.

Súlyos környezetszennyezés történt: a Bene-patakba ismeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett, ami onnan aztán a Tarnába folyt, és jelentős mértékű halpusztulást okozott, írja az Egri Ügyek.

A Bene-patak partján, Visontánál rengeteg haltetemet találtak. A Tarna a Zagyvába ömlik, ami pedig a Tiszába. A szennyezés csütörtök előtt néhány nappal történhetett, amikor is a megyei katasztrófavédelem szakemberei mintavételt végeztek a Bene-patakban.

A Tarna patak Jászdózsánál – Fotó: wikipédia.org

Az ügyben érintett hatóságok, a vízügy és a katasztrófavédelem bejelentés alapján megkezdték a szükséges vizsgálatokat, a szennyezés jellegének és forrásának beazonosítását.

Azonnali intézkedésként elzárták az utat a további szennyező anyagok patakokba való bekerülése előtt, valamint friss vízzel hígítják az érintett patakok vizét a Gyöngyös-Nagyréde víztározó megnyitásával és 20 centiméteres leengedésével.

A szennyezés eredetéről még semmit sem tudni. A lakosságot nem fenyegeti közvetlen veszély, de a szennyezés élővilágra gyakorolt következményei csak a későbbiekben látszanak majd.

A Bene-patak mentén található Visonta közelében jelentős ipari tevékenység zajlik, itt működik a Mátrai Hőerőmű, valamint itt található a Viresol kft. üzeme is, ahol a búza feldolgozása során keményítőt és takarmány-termékeket állítanak elő. Egyelőre nem tisztázott, hogy az említett ipari egységeknek van-e közük a mérgezéshez.

Fekete haltetemek sokaságát találták egy szabolcsi tóban
Tömeges halpusztulás Gávavencsellőnél.

Kiemelt kép: Youtube.com

Olvasói sztorik