Életmód

Óriás szemétszőnyeget videózott Kiskörénél a Tisza ökoharcosa

Dimitry Ljasuk szeretné az embereket ráébreszteni arra, hogy ideje változtatni vásárlási szokásaikon és életmódjukon.

Ljasuk Dimitry, aki korábban számtalan szebbnél szebb fotót és természetfilmet készített a Tisza-tó élővilágáról a napokban viszont elkeserítő videót és fotósorozatot készített a Tiszán leúszó több száz tonna szemétről.

Elkeserítő látvány a Bodrogzugba sodródott szemét
Az ember megint szemetelt: nesze neked természet!

A korábban indult árhullám temérdek PET palackot és más műanyaghulladékot sodort le a Kiskörei duzzasztóig, ahol feltorlódtak a karnyi vastag uszadékfák, műanyag flakonok, mosógépek és más háztartási eszközök.

Fotó: Dimitry Ljasuk

A Tisza-tónál nőttem fel, gyerekkoromtól kezdve végignéztem, ahogy áradáskor jött a sok uszadék, és szemét a sárgás vízzel. 30 éve is úsztak már háztartási eszközök, de akkor még inkább üvegekből és építési anyagokból állt a szemét

– mondta Dimitry Ljasuk a Sokszínű Vidéknek.

Mióta tömegesen elterjedtek a PET palackok, műanyag flakonok, és a felvágottakat is műanyag tálcába csomagolják, azóta a Tisza többet hoz magával ezekből a szemétdarabokból.

A Tisza vízgyűjtő területén, a patak mellett és erdőkben eldobált, lerakott szemetet hozza magával az ár, Ukrajnából, Romániából, Szlovákiából és sajnos Magyarországról. Tény, hogy a szemét fele magyar eredetű, egyértelműen be lehet azonosítani a termékeket a feliratok alapján.

Fotó: Dimitry Ljasuk

Június 2-án jártam Kiskörén, mert hírt kaptam az összegyűlt szemétről. A helyszínen elképesztő látvány és bűz fogadott, több száz tonna fauszadék között tonnaszámra vegyült el a szemét, benne pet palacktól a mosógépen át a szemétbe fulladt élőlényekig szinte minden előfordult.

– említette Dimitry Ljasuk.

A természetfilmes ekkor azonnal fotókat készített, majd rövid filmet, mellyel igyekszik ráébreszteni az embereket a tarthatatlan állapotokra.

Dimitry Ljasuk filmjében szomorú  jelenteknek vagyunk szemtanúi, kis vadrécék igyekeznek megtalálni útjukat és táplálékukat a temérdek műanyagpalack között.

Dimitry pár hete egy másik nemes akcióhoz keresett magának társakat, benevezett a június 14-18. között megrendezésre kerülő I. Tisza-tavi PET kupára, az egyik tutaj kapitányaként jelentkezett a versenyre. A nemes vetélkedés célja Tiszafüredtől Kisköréig megtisztítani a Tiszát a felszínén úszó műanyag hulladékoktól a Tiszát. A szemétgyűjtést kenukból végzik majd, a kihalászott szemetet egy PET palackokból készült tutajra gyűjtik össze a csapatok.

Fotó: Facebook/Dimitry Ljasuk

A filmes-fotós fiatalember két természetfilmjével is díjat nyert a napokban megrendezett Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. A Fekete István különdíjat a “Daru invázió a mesés Hortobágyon” filmemért, és a Pusztaszer alapítvány különdíját a Tisza-tavi filmjeiért, környezetvédő munkásságáért kapta, külön kiemelve a szemétszedős kisfilmjét, aminek a “1,5 tonna pet palack és 60 önkéntes bravúrja” címet adta.

A Tisza-tavon megtapasztalt elkeserítő állapotoktól, a több méter vastag szemétszőnyegtől eláll az ember szava.

Fotó: Dimitry Ljasuk
Fotó: Dimitry Ljasuk
Fotó: Dimitry Ljasuk

Kis filmemmel az ember, az egyén felelősségét keresem, és arra szeretnék rávilágítani, ha nem változtatunk a vásárlási szokásainkon, ha nem figyelünk tudatosan erre és tovább vesszük a szemetet felelőtlenül, akkor mindig lesz utánpótlása a szemétnek, egyre csak több és több… Kérek mindenkit, hogy mától gondolja meg mit vesz le a polcról, és ne dobja el soha a szemetet, különben úgy járunk, mint a filmben a kiskacsák…

– mesélt céljáról a fiatal környezetvédő.

Reméljük mihamarabb szélesebb körben is követőkre talál majd a fotós öko-s szemlélete, és lelkes társakra lel Dimitry cseppet sem mindennapi erőfeszítései megvalósításához.

Kiemelt kép: Dimitry Ljasuk

Világcégek fogtak össze a műanyaghulladék eltüntetésére
Dél-Ázsiában keletkezik és jut az óceánok vizébe a legtöbb szemét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik