Mozaik

Fekete haltetemek sokaságát találták egy szabolcsi tóban

Tömeges halpusztulás Gávavencsellőnél.

A pünkösdi ünnepek idején nagyon sok hal elpusztult a Gávavencsellő és Balsa között található János-tóban, írja a szon.hu.

Hogy a halak pusztulását oxigénhiány vagy a Lónyay-főcsatornában lefolyó szennyezés okozta-e, az a szakemberek a vizsgálatai alapján derül majd ki.

Nem tehetünk mást, mint várjuk a tisztulást, s továbbra is folyamatosan gondoskodunk a tó levegőztetéséről, hogy javuljon a helyzet. Az iszap leülepedésével szerencsére kezd tisztulni a víz, de a felszínre még mindig jönnek fel elpusztult halak. A fenékre lesüllyedt tetemek ugyanis pár nap múlva erjedni kezdenek a mélyben, s folyamatosan feldobja őket a víz. Nem lehet tudni, hogy valójában mikor pusztultak el

– mondta el Zlehovszky Pál, a tó tulajdonosa az elmúlt napok vízminőségéről a Szabolcs Online-nak.

A most felszínre jövő tetemek fekete színűek, mintha be lennének fújva valamilyen fekete festékkel, ami alapján arra gyanakodnak a szakértők, hogy idegen anyag került a vízbe.

Idővel lemosódik a halakról a fekete iszap, helyrehozza magát a víz, de ahhoz idő kell neki.

Hogy mikor tér vissza a tóba a régi élet, most még nem lehet megmondani. Talán egy hónap is kell hozzá, mire ismét horgászok népesíthetik be a partját. Hogy mekkora kár keletkezett a halak elpusztulásával, illetve keletkezik a horgászok távolmaradásával, az egyelőre még kérdés. A Lónyay-csatornában mindenesetre már nincs fekete iszap.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/Varga György

Kánikulai csemege a Szigetköz fő ínyencsége, az ecetes rántott hal
A legmakacsabb halszálkákat is megpuhítja ez a különleges, régimódi konyhai technológia.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik