Mozaik

4 mázsa elpusztult halat szedtek ki a Balatonból

Az elmúlt hétvégén Balatonlelle egyik strandján egy esővíz befolyónál négy mázsányi elpusztult szélhajtó küszre lettek figyelmesek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Mint weboldalukon írták, az esetről lakossági bejelentéseket is kaptak, valamint az interneten több rémhír is szárnyra kelt. Utóbbi pletykákat oszlatták el közleményükben.

Kollégáink 420 kg elpusztult küszt szedtek össze a kifolyóból, a pusztulásuk oka oxigénhiány volt. A sajnálatos eseményért a hektikus időjárás a felelős. Az évszakra jellemzőtől eltérő hőingadozás megzavarja a halak téli pihenő időszakát. Az ilyen kis befolyók vize sokkal gyorsabban melegszik fel, mint a Balaton víztömege, így a fagyokat követő enyhe időszakok esetén több fok eltérés is lehet a nyílt víz és a befolyó között. Ha ilyen esetben a csalogató melegebb vízre felhúzódnak a halak, majd az idő ismét visszahűl, a befagyó kis csatornában a jég alatt oxigénhiány alakul ki, amely halpusztulást okozhat

– írták.

Mint fogalmaztak: minden bizonnyal ez a jelenség játszódott le hetekkel ezelőtt, majd a múlt hétvégén tapasztal 10 fok feletti melegfront hatására kiolvadt csatornában. Szerencsére ezekben a kis vízelvezető árkokban rács gondoskodik róla, hogy nagyobb halak ne úszhassanak fel, ezért találkoznizömmel csak a kis testméretű küsszel ilyen szerencsétlen helyzetben.

Hasonló jelenséget tapasztaltunk az év elején a balatonöszödi berek kifolyójában, valamint – bár jóval kisebb mértékben – Keszthelyen a Libás strand keleti oldalán lévő befolyónál. Karácsony előtt a balatonboglári kikötőben volt tapasztalható oxigénhiányos állapot. Az ott korábban nem látott keszegsűrűséget valószínűleg a kárókatonák elől a kikötőbe bemenekülő halrajok okozták

– fűzték hozzá.

Bár sajnálatos események történtek, de a Balaton méretéhez és halállományához képest a halpusztulás elhanyagolható méretűnek tekinthető, tájékoztatott a halgazdálkodási társaság.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik