Virágzó vidékünk

Fokozott védelmet kap egy halfaj a Balatonnál

Jövőre naponta csak egy darabot szabad belőle megtartani.

6 új ponttal bővül, és 2 pontban módosul a Balatoni Horgászrend 2018-tól, de ezek többsége csak kisebb változást jelent – olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. weboldalán.

300 tonnánál is több halat öntöttek a Balatonba
Befejeződött az idei haltelepítés a magyar tengernél.

Új pontként vezetik be, hogy jövőre naponta csak 1 db balint szabad megtartani. Az utóbbi években sajnos érezhetően csökkent a balin állománya, amelyre igyekeztek reagálni előbb a méretkorlátozás emelésével, majd a mesterséges szaporítás, a tógazdasági nevelés és a balatoni telepítés elindításával. Ebbe a sorba illik a napi fogható mennyiség csökkentése is.

Az intézkedésektől azt várjuk, hogy megerősödik a balinállomány, amely további pozitív hatással lesz az utóbbi években is sokat erősödő pergető horgászturizmusra. A tóhoz érkező, helyismerettel, csónakkal nem rendelkező pergető horgászok számára e faj horgászata kecsegtet nagy horgászélményekkel, mert partról, mólókról, vagy vízben sétálva is horogra csalható – írják.

A balint elsősorban sporthalként tartjuk számon, amely esetében a leginkább elmondható, hogy a fogás sport értéke messzemenően meghaladja a gasztronómiai élményt. A társaság indokaival a horgászok képviselői is egyetértettek, a változtatással kapcsolatban nem kaptak ellenvéleményt.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik