Otthon készült

Kánikulai csemege a Szigetköz fő ínyencsége, az ecetes rántott hal

A legmakacsabb halszálkákat is megpuhítja ez a különleges, régimódi konyhai technológia.

A Dunántúl egyik legszebb tájegységét, hazánk legnagyobb szigetét, a Nagy- és a Mosoni-Duna által körülölelt Szigetközt nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen a térséget a folyók hordaléka építette fel. A régebbi időkben ezen a tájon a fő mesterség a halászat volt, nem véletlenül. A bősi vízlépcső megépítéséig, és a víz eltereléséig ugyanis a Szigetköz a Duna halbölcsője volt: 65 halfaj fordult itt elő, ez a hazai fajok 80%-a.

Forrás: Wikimedia Commons

A Szigetköz gasztro különlegessége is mi másból, ma is halból készül, méghozzá ecettel és kirántva!

Elsőre bizarrnak tűnhet ez a szokatlan párosítás, pedig a végeredmény tényleg pazar! Győr és Mosonmagyaróvár vonzáskörzetén kívül azonban csak kevesen ismerik ezt a főételt, pedig nemcsak finom, hanem tartós. A hal így sok napig a hűtőben is eláll, ráadásul a szálkák 3 nap után egyszerűen felszívódnak.

Az ecetes rántott hal őseink nagy leleménye, arról szól: miként lehet tartósítani a vasárnapi maradékot

Nemrég egy győri ismerősünk egy doboz eredeti ecetes rántott hallal állított be, a receptet is tőle kaptuk: a halat (1kg pontyot) sóval, borssal, fokhagymával megfűszerezzük, majd panírozzuk és kirántjuk.

Alapléhez (1kg szeletelt rántott pontyhoz)

  • 6 közepes fej édes hagyma, vagy vörös hagyma
  • 2 liter víz, amennyi  a rántott halat ellepi
  • 1,5 dl 15%-os ecet
  • két csapott evőkanál só
  • 2-3 babérlevél
  • egy csapott teáskanál színes bors
  • egy csapott teáskanál mustármag
  • egy csapott teáskanál boróka bogyó
  • egy csapott teáskanál koriander mag

Egy jól zárható edényben lerakjuk egy sor megpucolt és karikára vágott hagymát (egy sor kb. egy fej hagyma), utána egy sor kisült halat, így rétegezzük.

Amikor ez kész, vizet forralunk cukorral, sóval, babérlevéllel, borssal (és a fent említett fűszerekkel megspékelve) – mintha savanyúságot készítenék -, a végén tesszük bele az ecetet. Ha kihűlt a lé, a halra merjük, és egy éjszakát (lehet többet is) pácoljuk benne. Állítólag remek másnapos gyomorra. Kicsit macerás, de megéri!

Fotó: Kovács Dóra

Állítólag rántott hússal, sőt rántott cukkinivel is érdemes kipróbálni, ezeket is kiválóan lehet ecetes-hagymás lében érlelni.

Végezetül,  ha Szigetközben túrázunk, ki ne hagyjuk a helyi tájjelegű specialitások közül a bográcsban főtt hallét se, amit errefelé következetesen nem halászlének, hanem tényleg hallénak hívnak. Mert ugye nem halászból, hanem halból főzik!

Címlapkép: Kovács Dóra

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik