Életmód

800 tonna szeméttől szabadítják meg a Tiszát Kiskörénél

Az uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert.

Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza július közepén kezdődött hulladékmentesítését. Az évről-évre tapasztalható, ám idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tavaszi árhullámokat követően eddig nem látott mennyiségű, becslések szerint 8000 tonnát meghaladó kommunális és növényi eredetű hulladék torlódott össze a Kiskörei vízlépcső felvízi oldalán. Az uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert és közvetlenül a duzzasztómű előtt a vastagsága a 3 métert is meghaladja.

Ez a mennyiség közel duplája a korábbi évek legjelentősebb szennyezéseinek, az OVF soron kívül fejlesztette a vízlépcső téli kikötőjében kialakított rakodóteret és a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG) munkatársai napi 12 órában úszó-rakodó munkagéppel egy 200 tonnás uszályra termelik ki a hulladékot.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hosszabb távon mindez csak “tüneti kezelés”, emellett a probléma tartós felszámolásához a közeljövőben újabb lokalizációs pontokat kell találni a folyó felsőbb szakaszain, folytatni kell az egyeztetéseket a román és ukrán vízügyi szakmával, de végső soron a Tisza-völgy lakosságának felelős gondolkodására van szükség. Ebben fontos mérföldkő az OVF, a PET Kupa civil környezetvédelmi program és a The Coca-Cola Foundation, azaz a Coca-Cola globális alapítványa együttműködésével megvalósult összefogás, mely a Tisza hatékonyabb és eredményesebb hulladékmentesítését segíti, írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Olvasói sztorik