Mozaik

Megvédték a civilek a környezetszennyezéstől az Őrséget

Greenpeace Magyarország
Greenpeace Magyarország
A Greenpeace szeretné elérni egy olyan törvény létrejöttét, ami megtiltja a hasonló tevékenységek engedélyezését.

2017-ben a MOL nyert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános pályázatán, ami lehetővé tette, hogy szénhidrogén után kutassanak az Őrségben.

Az eredeti tervek szerint Őriszentpéter közelében, néhány száz méterre a lakott területtől fúrtak volna új szénhidrogénkutat, ám a beruházás a helyiek ellenállásába ütközött.

Az ellenállás olyan sikeres volt, hogy a MOL mégsem fúr új szénhidrogénkutat az Őrségi Nemzeti Park területén, miután az illetékes kormányhivatal a beruházás megszüntetését kérte az olajvállalattól

– írta Facebook oldalán a Greenpeace Magyarország.

Kapcsolódó
Mesebeli erdők magasodnak az Őrségben
A talajt a növényi élet egyik legegyszerűbb formáját jelentő mohák uralják.

A tervek megakadályozása érdekében bírósághoz fordultak.

A Magyar Természetvédők Szövetsége- Föld Barátai Magyarországgal közösen állásfoglalást adtunk ki, amiben több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a tervek azonnali leállítását. Emellett felemelte szavát a tervek ellen a Jövő Nemzedékek Szószólója és az érintett Őrségi Nemzeti Park is. Ez jó példa arra, hogy ha összefogunk, akkor egy civil ellenállás meg tudja akadályozni egy hatalmas olajcég káros terveit

–  közölte a szervezet.

A határozat szerint a MOL felülvizsgálta a tervezett tevékenységet, elállt a szándékától, majd kérte az eljárás megszüntetését.

A Greenpeace és 111 civil szervezet azt is fontosnak tartja, hogy az ország más védett természetvédelmi területein se lehessen fosszilis kitermelést végezni.

Ezért azt követelik az Országgyűléstől, hogy az Alaptörvénnyel összhangban alkossanak olyan törvényt, ami megtiltja a hasonló tevékenységek engedélyezését.

Kapcsolódó
Íme a Kőszegi-hegység legféltettebb vadvirága
Magyarország területén kizárólag itt fordul elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik