Virágzó vidékünk

Íme a Kőszegi-hegység legféltettebb vadvirága

Magyarország területén kizárólag itt fordul elő.

A téli fagyok elmúltával március végén-április elején nyílik az Alpokalján egy szerény megjelenésű, bájos krókusz, a fehér sáfrány. Hófehér leplek közt bújó aranysárga bibéjét rovarok porozzák be, magjait hangyák terjesztik. Míg ez az alig néhány centiméteres növény tőlünk nyugatra gyakorinak mondható, Magyarországon kizárólag Kőszegen fordul elő – olvasható az Őrségi Nemzeti Park weboldalán.

Hazánkban védett növény, természetvédelmi értéke 50 000 Forint

Természetes állományait feltételezhetően a Gyöngyös-patak szállította ide, de mesterséges telepítések is ismertek. Több ezer példányt számláló populációja a Kőszegi Tájvédelmi Körzet részét képező Alsó-réten él, kisebb egyedszámban a Király-völgyben találkozhatunk a virággal.

Fotó: Pixabay

Megközelítőleg az ezredfordulóig csak irodalmi utalások láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy a Rőti-völgyben is megtalálható. A Vas megyei Víz- és Csatornamű Zrt. telepén sikerült újra rátalálni az akkor több százas egyedszámra. Mivel az évek során az állománynagyság erős ingadozását figyelték meg, szükségét érezték, hogy a populáció fennmaradása érdekében intézkedéseket tegyenek.

A nemzeti park szakemberei a vízmű illetékeseivel napi kapcsolatot ápolnak, akik az igazgatósággal együttműködve, természetvédelmi szempontú javaslataikat figyelembe véve igyekeznek fenntartani az értékes faj élőhelyéül szolgáló gyepet. Kerülik a vegyi anyagok kijuttatását, a gépjárművek által okozott taposást, rendszeresen kaszálnak és eltávolítják a szerves anyagot az élőhelyről.

Fotó: Pixabay

Ezzel a gondoskodással van remény arra, hogy sikerül megőrizni a fehér sáfrányt nem csak Kőszeg, hanem Magyarország számára is.

Kiemelt kép: Pixabay

Előbújt rejtekéből a kárpáti sáfrány
Magyarországon védett, tilos a szedése és az országba való behozatala is.
Olvasói sztorik