Virágzó vidékünk

Bölények segítik a baglyokat az Őrségben

A vadkamerák nagy meglepetéseket tartogattak az Őrségi Nemzeti Parkban.

Áthatolhatatlan kökénycserjésből bontogattak ki almafákat a bölények az Őrségben, így más fajok sokaságának, többek között erdei fülesbaglyoknak alakítottak ki táplálkozóterületet. A nemzeti park honlapja szerint az igazgatóság szakemberei vadkamerák segítségével figyelhették meg váratlanul sok más állatfaj táplálkozását.

Az Őrségi Nemzeti Park vadon területére fél éve, 2019-ben telepítettek európai bölényeket, amelyek a Kárpát-medencéből évszázadokkal ezelőtt kipusztultak.

Érkezésüket követően hamar bejárták az egész területet, intenzíven kezdték fogyasztani az ott talált fákat és cserjéket, különösen a kökény kérgét és hajtásait. Ezt a cserjét rendkívüli szúróssága miatt más vadfajok nem kedvelik, ezért idővel áthatolhatatlan töviskes cserjebozótot tud képezni. Ilyen töviskes vette körül eddig a terület almafáit is.

Vadmacskák jelentek meg az Őrségben
Az újonnan megfigyelt állatok védelmére törekszenek a nemzeti park szakemberei.

A nemzeti park szerint a legérdekesebbek azok a felvételek, amelyeken vörös róka és erdei fülesbagoly keresgél az almafa alatt. A róka nagy gyümölcsfogyasztó, a bagoly pedig pockokra vadászik, hiszen a pockok szintén gyümölcskedvelők.

Kiemelt képünkön bölények az Őrségi Nemzeti Parkban – Fotó: MTI/Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik