Virágzó vidékünk

Műfészkekkel segítik a madarakat az Őrségben

A költőládák elsősorban a sólyomfélék megtelepedését segítik, de például a hollók is szívesen elfoglalják azokat.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a MAVIR ZRt. jóvoltából tíz műfészek került fel a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopokra az Őrségi Nemzeti Park területén, írta a Vaol.hu.

A 60 cm élhosszúságú alumínium költőládák kihelyezését speciális szakértelemmel és felszereléssel bíró hozzáértők, a MAVIR ZRt. illetékes távvezetékfelügyelőségi munkatársai végezték el.

A ládákat az oszlopok legfelső régiójába úgy szerelték fel a szakemberek, hogy a zárt oldalak az uralkodó szélirány felé nézve védjék a jövőbeni fészekaljakat az időjárás viszontagságaitól. A láda alján kialakított kavicságy lehetővé teszi a madaraknak, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki tojásaik számára, illetve a kavicságy azért is hasznos, mert az esőzések utáni csapadékot el tudja vezetni – olvasható az Őrségi Nemzeti Park honlapján.

A városokon kívül található legmagasabb építmények a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopok. Ezek az objektumok biztonságos költőhelyet jelentenek a madarak számára, így gyakran birtokba is veszik azokat. A MAVIR ZRt. évtizedek óta telepít alumínium költőládákat ezekre az oszlopokra madárvédelmi és ellátásbiztonsági megfontolásból. E program olyannyira sikeres, hogy napjainkra a hazai kerecsensólyom állomány 80%-a ilyen kihelyezett műfészkekben költ, és már a terjeszkedő vándorsólyom is használatba vette azokat – mindkét madárfaj fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll.

Összeszámolták a ragadozó madarakat, elkészült a sasleltár
Januárban tizenhatodik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Fotók: Erdő-Tóth Zsófia – ŐNPI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik