Virágzó vidékünk

Kegyetlen vadász kóborol az alföldi pusztaságban

Akire lecsap, annak nincs menekvés.

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is feltűnik néhány kis sólyom. A ránézésre ártatlan ábrázatú, kistermetű madár valójában kőkemény ragadozó – olvasható a nemzeti park weboldalán.

Hazánknak szinte minden táján vendégeskednek télen kis sólymok, azonban mindenütt csupán néhány példány. Az állomány egy része a mediterrán térségben telel, mások csak Közép-Európáig jutnak. A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon például jellemzően 1-3 kis sólyom tölti a hideg évszakot.

Idén eddig egyetlen tojót láttak, melyet több alkalommal is megfigyeltek.

A kis sólymok ragaszkodnak a vadászterületükhöz. Ha találnak egy jó helyet, ott akár egész télen kitartanak. Általában olyan területeket választanak, ahol bőven vannak pintyfélék, nádi sármányok, pityerek, ezek a jellemző zsákmányaik.

Ezek a madarak gyorsak és kegyetlenek: zsákmányukra egy viszonylag alacsony ponton ülve lesnek, majd hirtelen, rendkívül gyors repüléssel, keményen csapnak le. Alacsonyan, alig egyméteres magasságban száguldanak, s az előttük felreppenő madarakat szédületes gyorsasággal kapják el. Előszeretettel vártáznak a télire kint maradt szénabálákon is, onnan észrevétlenül tudják szemmel tartani lehetséges zsákmányaikat.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik