Mozaik

Színt visz a téli szürkeségbe a magával ragadó süvöltő

A süvöltők érkezése minden évben színt visz a ködös-havas téli mindennapokba. Szerencsés az, aki megpillantja ezt a karakteres, élénk színű pintyfélét. Mostanában városi környezetben is sokfelé hallható volt a hangja, úgyhogy érdemes nyitott szemmel járnunk - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A süvöltő rendszeres téli vendég Magyarországon. Egyes években nagy számban telel nálunk, ilyenkor az etetők közelében is feltűnhet. Impozáns külsejű madár, melyet korábban kalitkamadárként is tartottak.

Nagyrészt növényi táplálékot fogyaszt. Sok gyommagvat, rügyet és különböző bogyókat eszik. Legnagyobb eséllyel a különféle kőrisfák környezetében figyelhetjük meg, ugyanis Magyarországon ez az egyik legkedveltebb tápláléka.

Feltűnő színe ellenére sokszor mégis inkább a hangja alapján következtethetünk jelenlétére. Szomorkás csengésű, messze hangzó „phjü-phjü” kiáltása könnyen felismerhető.

Többnyire párban, vagy kisebb csapatokban mozog, ártéri erdőkben, városi parkokban találkozhatunk vele legkönnyebben.  Középhegységi erdeinkben kis számban költ, fészkelőállományát 200–300 párra becsülik.

Európa és Ázsia fenyőöveiben szinte mindenhol fészkel. A hazánkban költő párok is fenyőfákon fészkelnek. A fészket a tojó egyedül építi zuzmóból, mohából, gallyakból, gyökerekből, melyet szőrökkel bélel. Évente két fészekaljat nevel, 5-6 tojásán is csak a tojó kotlik, míg a hím párja etetéséről gondoskodik. A fiókákat mindkét szülő táplálja.

A gyönyörű madár védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Fehér színű fekete rigó bukkant fel Pécsett
Beazonosítani leginkább a jól ismert rigós mozgásáról lehet.

Kiemelt kép: Thinkstock

Olvasói sztorik