Mozaik

60 vonuló fehér gólya tetemét találták meg a Sínai-félszigeten

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 09. 20. 12:39

Két Magyarországon meggyűrűzött madár is volt közöttük.
Korábban a témában:

A Sínai-félsziget igen fontos vonuló és pihenő területe sok európai vonuló madárfajnak, több ezer fehér gólya gyűlik itt össze ebben az időszakban – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán.

Az egyiptomi félsziget déli partvidékén, Sharm El Sheikh város mellett fekvő szeméttelepen és a közeli szennyvíztisztítónál évről évre sok elhullott és rossz állapotban lévő madarat találnak. A hulladékban található ételmaradékot fogyasztó madarak sokszor veszélyes szervetlen vagy szerves anyagokat is lenyelnek. Az ülepítők vízminősége, valamint egyes műtárgyak szintén veszélyesek a megpihenő madarakra.

Idén kevesebb gólyatetemet találtak a korábbinál. A bejelentő, Ahmed Waheed szerint összesen 60 tetemet számoltak össze, ezek között volt két magyar gyűrűs madár is: mindkét gólyát idén gyűrűzték fiókaként a Kiskunságban, az egyiket Izsákon, a másikat Katymáron.

Ludányhalászi, 2015. december 26.
A Január nevû fehér gólya (Ciconia ciconia) Ludányhalásziban 2015. december 26-án. A madár rendszeresen tölti a hideg hónapokat az Ipoly-völgyben, felbukkanását elõször 2014 januárjában jelezték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.
MTI Fotó: Komka Péter
Megérkeztek Afrikába a jeladós magyar gólyák
Báró már augusztus 21-én megérkezett Izraelbe.

Kiemelt kép: Fehér gólyák a Símai-félszigeten – Marjo Glerum

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

two cup of coffee, Italian coffee maker, coffee beans, cinnamon, napkin and brown sugar bowl on wood table and brick background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.