Mozaik

Látványos animáció készült 150 állatfaj vándorlásáról

Az állatoknak nincs szükségük útlevélre, de még az országhatárokkal sem kell foglalkozniuk. Ezt illusztrálja tökéletesen egy napokban közölt animációs videó.

Az elmúlt tíz esztendőben több mint tizenegyezer kutató figyelte meg és jegyezte le 150 állatfaj vándorlási szokásait. A Földet ábrázoló felvételen rózsaszín vonallal jelölték a legalább 45 napon át utazó, minimum 500 kilométert megtevő állatok útját – írja a The Verge.

A tudósok nyomkövető eszközök segítségével tanulmányozták az állatok mozgási irányát. A GPS-adatok kielemzése segíthet még jobban megérteni, miként vadásznak az állatok, hogyan reagálnak a globális felmelegedésre és az élőhelyeik változására.

A beérkezett adatokat a Movebank rendszerezte. Mint közleményükben fogalmaztak, a legtöbb megfigyelt állat madár volt. A videó 57 másodperctől például a gólyák Európából Afrikába tartó vándorútját szemlélteti. Ahogy azt a Sokszínű Vidék is megírta, Báró, az egyik jeladós magyar gólya már Törökországban jár.

A projekt nagyszerűen szemlélteti, hogy az emberekkel ellentétben az állatok nem kontinensekre és országokra bontott bolygóként látják a Földet. Van még mit tanulnunk tőlük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik