Kertünk-Portánk

Túlszaporodtak a pockok a Dél-Alföldön

Gondos talajműveléssel, a ragadozó madarak helybe csalogatásával jelentősen gyéríthetők a rágcsálók.

Miközben ünnepeljük a februári tavaszt és azon gondolkozunk, hogy klímaváltozás ide vagy oda, nem is rossz ilyen korán virágokban gyönyörködni, játszótérre menni, szépen szaporodnak a pockok – és meglehetősen károsak.

Három-öt évente túlszaporodik e rágcsáló a baon.hu cikke szerint, idén is ez történik az egész dél-alföldi régióban. A gazdálkodók kénytelenek ellenük védekezni, de ha ezt helytelenül teszik, a ragadozó madarakat is megmérgezik.

Gondos talajműveléssel, a ragadozó madarak helybe csalogatásával jelentősen gyéríthetők a rágcsálók. Ezek a módszerek akkor hatékonyak, ha a szomszédos gazdálkodók összehangoltan végzik

– idézi a portál Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnököt.

Rétisasok portyáznak a Hortobágyon
Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint.

A szakember szerint többek között az egerészölyvek, a baglyok részére ülőfák és műfészkek kihelyezésével lehet a pocok természetes ellenségeit segíteni a vadászatban. Célszerű minél nagyobb, egybefüggő területeket ellátni ülőfákkal. Az így berendezett területeken pocokmérget kirakni nem szabad. 25–30 centi mélységű szántással hatékonyan lehet rombolni a kártevők életterét.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik