Mozaik

Az erdei fülesbagoly a 2020-as év madara

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, július 25-ig lehetett szavazni a 2020-as év madarára. Az már a voksolás kezdetekor biztossá vált, hogy három hazai bagolyfajból kerül ki a győztes, hiszen a Magyar Madártani Egyesület (MME) idén az erdei fülesbaglyot, az uráli baglyot és a füleskuvikot jelölt a címre.

Az MME múlt héten hirdetett eredményt, a nyertes pedig a szavazatok közel felével az erdei fülesbagoly lett, így 2020-ban ez lesz az Év Madara hazánkban.

Az erdei fülesbaglyot 3146 voks segítette győzelemhez, a második a füleskuvik lett 2312 szavazattal, a harmadik uráli bagoly pedig 1118 szavazattal zárt.

Az erdei fülesbagoly hazánk leggyakoribb fülesbaglya, magyarországi fészkelő-állománya 6 500 – 12 000 párra tehető, neve ellenére kisebb erdőfoltokban, temetők szélén, facsoportokban telepszik meg. Az erdei fülesbagoly fiókáira a róka, a  nyest, és a héja is komoly veszélyt jelent, a populációt ezek mellett a közúti balesetek, és az erdőgazdasági tevékenység is megtizedeli.

A Magyar Madártani Egyesület által 1979-ben útjára indított “Év madara” program célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra, és madárcsoportokra. Minden évben három madárfajból választhat a szavazáson részt vevő nagyközönség, ezeket az MME szakemberei határozzák meg szakmai szempontok figyelembevételével.

2019-ben egyébként a gólyatöcs az év madara.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik