Mozaik

Ritka sarlósfecskét figyeltek meg Borsodban

Alig néhány nappal azután, hogy egy 1971 óta nem látott madár tűnt fel Magyarországon, újabb ritkaságot örökítettek meg hazánkban.

A magyar terepmadarászok honlapjára, a birding.hu-ra feltöltött adatok szerint július 20-án négyen is megfigyeltek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon egy itthon csak elvétve előforduló havasi sarlósfecskét, az állatról pedig egy bizonyító erejű fotót is sikerült készíteni.

A faj egyedeit eddig mindössze nyolc alkalommal látták Magyarországon: először még 1996. áprilisában, legutóbb pedig idén májusban, amikor a székesfehérvári Vadmadárkórházban ápoltak egy földön talált fecskét.

Illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

A havasi sarlósfecskék egyébként szinte sosem szállnak le a földre, egy évben akár tíz hónapot is a levegőben tölthetnek. Ez érthető, hiszen rovarokkal táplálkoznak, amiket repülés közben kapnak el, és a repülés közben magukba szívott vízpárát is kiszopogatják magukból, így nem szorulnak rá a felszíni vizekre sem. Az viszont egyelőre talány, hogyan alszanak, ha mindig úton vannak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatbázisa szerint a havasi sarlósfecske főként a hazánktól délebbre fekvő területeken él, a mediterrán térségben, de sokszor felhatol a magashegységekbe is. Az Alpokban, a Pireneusokban és a Kárpátokban is fészkel. A Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában nagyon gyakori költőfaj.

Mint írják, elsősorban a tengerpartokon fordul elő, de olykor a szárazföldek belsejében is megtelepszik. Sziklás partfalakon, városok épületein fészkel telepesen. Évente két fészekaljat nevel, melyek rendszerint 2-3 tojásból állnak. A hím és a tojó egyaránt részt vesz a kotlásban, valamint a fiókák táplálásában is.

Magyarországon védett, eszmei értéke 25 ezer forint.

Alighanem Ráckevén van az ország legmenőbb fecskepelenkája
Kovács Gittának megtetszett egy ház eresze alatt elhelyezett fecskepelenka, és lefotózta azt.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik