Mozaik

1971 óta nem látott madár tűnt fel Magyarországon

A magyar terepmadarászok honlapján, birding.hu-n az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy láttak egy apácahantmadarat a kecskeméti repülőtér közelében, a megfigyeléseket pedig sikerült fotókkal is alátámasztani.

Feltűnése szenzációnak számít, mert Európa ritkább énekesmadarai közé tartozik, és hazánkban eddig mindössze 5 alkalommal fordult elő.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatbázisa szerint a madarat korábban 1955-ben, 1956-ban, 1964-ben, 1965-ben és 1971-ben sikerült megfigyelni itthon, ötből négyszer Budaörsön, egyszer pedig Dunabogdányban.

Mindez azt is jelenti, hogy a gyönyörű állat 48 év kihagyás után tűnt fel újra Magyarországon.

Fotó: iStock

Az MME honlapján azt írja róla, a hantmadárhoz hasonló megjelenésű madár, e két faj tojóit sokszor nagyon nehéz elkülöníteni egymástól terepen. A hímeket jellegzetes fehér fejtetejük, valamint koromfekete hát- és szárnytollaik egyértelműen elhatárolják a hantmadártól. Főként rovarokkal táplálkozik, de pókokat is fogyaszt. Vonuló, a telet többnyire Kelet-Afrikában tölti.

Főként Ázsiai elterjedésű faj, de költ Európa keleti, délkeleti részein is. Hozzánk legközelebbi költőterülete Dobrudzsa és Bulgária déli része. Akárcsak a hantmadár, az apácahantmadár is a nyílt, rövid füvű területeket kedveli, de tőle eltérően inkább a kopár hegységek madara.

Leginkább az 1000-2500 méter magasan fekvő köves, sziklás lejtőket részesíti előnyben. Évente egyszer költ, a fészket a tojó építi egy általa kiválasztott, felülről zárt sziklahasadékban. Építőanyagként fűszálakat használ, melyeket pihékkel vagy szőrökkel bélel. 4-6 tojást rak, melyeken a tojó egyedül ül, csak táplálékának megszerzése idejére hagyja el a fészket.

Legutóbb januárban tűnt fel egy hasonlóan ritka madár Magyarországon, akkor Mezőberényben sikerült megfigyelni egy keleti gerlét. Emlékezetes, tavaly egy lazúrcinege is hazánkba tévedt, amire korábban soha nem volt még példa.

Rózsás gödény kalandozik Magyarországon
A madár rendkívül ritkán téved hazánkba, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik