Mozaik
Karancslapujtõ, 2018. április 25.
Molnárfecskék (Delichon urbicum) ülnek fészkükben Karancslapujtõn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelõssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el.
MTI Fotó: Komka Péter

Több száz fecskefészket vertek szét egy szolnoki építkezésen

Helyi természetvédők szerint körülbelül 300 fecskefészket vertek le a munkálatok során a megyeszékhelyen.
Korábban a témában:

A közelmúltban egy szolnoki építkezés helyszínén több száz fecske fészkét takarították el az útból a munkások – írta az Átlátszó.hu.

A Sokszínű Vidék többször adott hírt fecskékről, hasznos, védett madaraink fészkeiről. Szerencsére jó példákkal többször találkozunk, mint felháborító esetekkel.

A szolnoki Széchenyi-lakótelepi orvosi rendelő átépítésekor a fecskecsaládok otthonait fészkelési időben, fiókákkal együtt verték le a falakról.

Helyi természetvédők becslése szerint háromszáz, a Szolnoki Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársa, dr. Nemes Gábor szerint nyolcvan fészek esett áldozatául a barbár pusztításnak.

Hazai környezetvédelmi szabályozás értelmében a fecskefészkeket kizárólag addig lehet zavarni, amíg a madarak vissza nem térnek Magyarországra.

A védett molnárfecskék fészkeinek tömeges pusztítása eszmei, és ökológiai értelemben is hatalmas károkozást jelent.

Méreg végzett az 500 ezer forint értékű madarakkal
Védett és értékes madárpár pusztult el.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.