Virágzó vidékünk

20 éve visszajárnak a fecskék egy kisalföldi falu istállójába

Jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül.

A Kisalföld napilap a fecskék iránti elkötelezettségből április végén “Mentsünk együtt fecskét” elnevezéssel indított kampányt, melynek lényege, hogy olvasói fotókat és bejegyzéseket várnak az egyre ritkábban látott madarakról.

Új fecskefaj fészkelt Magyarországon
2018 érdekes madártani eseménye lesz annak kiderítése, hogy a vörhenyes fecske visszatér-e a balatoni fészkelőhelyre.

Szívmelengető az az olvasói levél, melyet most közölt az újság. A lapnak Szabó Krisztián fiatal győrsági tanító írt levelet, aki szüleinek portájára immár közel 20 éve visszajárnak a fecskék. Mint a portálnak írott gondolataiban megjegyezte:

Nagyon hasznosak, tapasztaljuk, hogy a sok fecskének köszönhetően kevesebb a ház körül a rovar.

A kisalföldi faluban élő család öt lovuk mellett nyulakat, galambokat is gondoz, azaz igazi állatbarát.

A tanító létrehozta a Szivárványerdő Természetismereti, Művészeti és Néprajzi Szakkört, melynek foglalkozásain rendszeresek a fecskék védelmével foglalkozó diskurzusok. Ilyenkor biztosítja a gyerekek számára a sarat, így a kicsik megtanulják a fecskepelenka és a műfészek helyes kihelyezését is. Foglalkozásait saját fecskés fotókkal, videókkal, bemutatókkal színesíti. Krisztián meggyőződése, hogy

a fecskék világával való foglalkozás nagyban fejleszti a gyerekek szociális, együttműködési és természettudományos kompetenciáját, valamint érzelmi-értelmi intelligenciájukat.

A győrsági istállóban jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül. Idén az első pár április 8-án tért vissza, jelenleg 6 fészekben költenek. A lovak trágyája miatt könnyedén találnak itt építőanyagot, illetve táplálékot is.

Megszerették a fecskék a Hévízi-tavat
Jelentősen emelkedett a a madarak populációja az elmúlt évhez képest.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik