Kertünk-Portánk

51 fészekben költenek a fecskék egy takaros varsányi portán

Már épül a következő kettő.

Az ember egészségét veszélyeztető szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók, valamint a klímaváltozás hatására érkező újabb kártevő rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek.

20 éve visszajárnak a fecskék egy kisalföldi falu istállójába
Jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül.

Jelenleg a fecskék mintegy 50 százaléka, hozzávetőlegesen több mint egymillió egyed hiányzik az évtizedekkel ezelőtti számadatokhoz képest Magyarországról, ezért is kap különös figyelmet a madárkák védelme és segítése. Bár olykor hallani fecskefészkek leveréséről – amit a törvény büntet -, de többnyire a velük kapcsolatos jó hírek látnak rendszeresen napvilágot.

Fotó: Bárányné Nedeliczki Zsuzsa

E lélekmelegítő történetek közé tartozik egy takaros varsányi porta eresze alatt fészkelő népes fecske kolónia, melyről a Facebookon tett közé bejegyzést a család. Bárányné Nedeliczki Zsuzsa ennyit írt a fotóhoz:

51 fecskefészek van a házunk falán és mindben lakó van.

Érdeklődésünkre Zsuzsa asszony elmondta, hogy évekkel ezelőtt telepedtek meg náluk ezek az imádni való madarak. Két-három fészekkel kezdődött az “építkezés”, és minden évben 8-10 fészekkel gyarapodott a számuk. Most 51 van, de jelenleg két újabb építésén fáradoznak a madarak.

Fotó: Bárányné Nedeliczki Zsuzsa

Nagyon összetartó kolónia ez. Tavaly például veréb költözött az egyik fészekbe, de együttes erővel valósággal elkergették azt

– említette a varsányi hölgy, aki azt is elmondta, hogy gyönyörű látvány a fészkek szélén látható sok-sok tátott szájú fióka, amint várják szüleik érkezését a táplálékkal.

Kiemelt kép: Bárányné Nedeliczki Zsuzsa

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik