Kertünk-Portánk

51 fészekben költenek a fecskék egy takaros varsányi portán

Már épül a következő kettő.
Korábban a témában:

Az ember egészségét veszélyeztető szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók, valamint a klímaváltozás hatására érkező újabb kártevő rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek.

20 éve visszajárnak a fecskék egy kisalföldi falu istállójába
Jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül.

Jelenleg a fecskék mintegy 50 százaléka, hozzávetőlegesen több mint egymillió egyed hiányzik az évtizedekkel ezelőtti számadatokhoz képest Magyarországról, ezért is kap különös figyelmet a madárkák védelme és segítése. Bár olykor hallani fecskefészkek leveréséről – amit a törvény büntet -, de többnyire a velük kapcsolatos jó hírek látnak rendszeresen napvilágot.

Fotó: Bárányné Nedeliczki Zsuzsa

E lélekmelegítő történetek közé tartozik egy takaros varsányi porta eresze alatt fészkelő népes fecske kolónia, melyről a Facebookon tett közé bejegyzést a család. Bárányné Nedeliczki Zsuzsa ennyit írt a fotóhoz:

51 fecskefészek van a házunk falán és mindben lakó van.

Érdeklődésünkre Zsuzsa asszony elmondta, hogy évekkel ezelőtt telepedtek meg náluk ezek az imádni való madarak. Két-három fészekkel kezdődött az “építkezés”, és minden évben 8-10 fészekkel gyarapodott a számuk. Most 51 van, de jelenleg két újabb építésén fáradoznak a madarak.

Fotó: Bárányné Nedeliczki Zsuzsa[/caption]

Nagyon összetartó kolónia ez. Tavaly például veréb költözött az egyik fészekbe, de együttes erővel valósággal elkergették azt

– említette a varsányi hölgy, aki azt is elmondta, hogy gyönyörű látvány a fészkek szélén látható sok-sok tátott szájú fióka, amint várják szüleik érkezését a táplálékkal.

Kiemelt kép: Bárányné Nedeliczki Zsuzsa

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.