Kertünk-Portánk

Széleskörű civil összefogás kezdődött a fecskementő településekért

Balatonboglárt például a fecskék városává szeretnék tenni.

Február 27-én az M1-en nyilatkozott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivője a magyarországi fecskehelyzetről. Szavai olyannyira  meghallgattattak, hogy az emberek megmozdultak, több civil kezdeményezés is beindult.

A budapesti Tóth Tamás nagy állat- és madárbarát, az adástól inspirálva rögtön létrehozott egy Facebook csoportot Mentsük meg a fecskéket! elnevezéssel. Alig két hét telt el a kezdeményezése óta, és a csoport már több mint 3600 lelkes tagot számlál. Lehetőség van itt a véleménycsere mellett arra is, hogy tapasztalataikkal segítsék egymást a tagok, hogy ki mit tehet a fecskék megtartásáért vagy épp a visszacsábításukért a saját portájára. De Tóth Tamás nem állt meg ennél a pontnál, komoly szerepet vállal, és cselekvéssel veszi ki a részét az általa létrehozott “fecskementő kampányból”.

Milyen konkrét feladatokat tűzött ki képzeletbeli zászlajukra?

Örömmel tapasztalom az oldal kapcsán, milyen sok embert érdekel a fecskék sorsa. Minden nap írnak üzeneteket, konkrét segítséget, tanácsokat kérnek. Amellett, hogy nekik válaszolok, felvettem a kapcsolatot polgármesterekkel is, hisz az ő támogatásuk igazán nagy segítséget jelentene.

A hajdúnánási polgármester például már elköteleződött a kampány mellett, így neki viszünk majd műfecskefészkeket, amelyet elhelyezünk az önkormányzati épületeken.

De ami legalább ilyen fontos, az az, hogy a helyi önkormányzatok tájékoztassák a lakosságot a fecskementés fontosságáról és mikéntjéről. Plakátok kihelyezésével, szórólapokkal, hírekkel, útmutatókkal a helyi lapjaikban. Mindenben segítjük őket, ami a szükséges anyagokat illeti, legyen szó a tájékoztatásról vagy pedig már a konkrét intézkedésekről.

Az együttműködő önkormányzatok pedig kapnak egy “fecskementő település” táblát, amit aztán ki is helyezhetnek. Az ötlet onnan jött, hogy Szolnokon létezik egy ilyen utca.

Az MME-vel is keresem az együttműködést, korábban önkéntesként dolgoztam már nekik, a monitoringozásnál segítettem. Szponzorokat találhatunk, szórólapokkal, kiadványokkal segíthetjük a munkájukat.

Mi a csoport következő közös akciója?

Több polgármesterrel is felvettem a kapcsolatot és kértem a segítségüket, két héten belül legalább egy akciót tervezek, amikor is a jelentkezőkkel kimegyünk az adott településre, ahol felhelyezhetjük a műfészkeket és a fecskepelenkákat. Mivel egyelőre még önerőből finanszírozzuk az akciót, így mindenki hozza magával a fészkeket és a pelenkákat, amiket a neten megrendelhet, de keramikusok is készítenek, az MME-honlapján is rá lehet keresni, és tőlük rendelni, szóval a beszerzés nem lehet gond, de persze ebben is segítek.

Hogyan segítenek akkor, ha valaki csak tanácsot kér?

Mindenkinek elmondom vagy megírom, aki fecskéket szeretne az udvarára, hogy sokszor az is elég, ha kiteszünk egy tálcát nedves sárral, mert amikor a madarak fészkelőhelyet keresnek a magasból, és elrepülnek egy vagy több ilyen fölött, akkor odaszokhatnak, ha biztosítjuk nekik a megfelelő utánpótlást, és folyamatosan utána töltjük nekik a vizet és a sarat. Ilyen gyakorlati dolgokra kérdeznek rá általában.

Tamás nem véletlenül projektmenedzser egy cégnél, tudja, hogyan kell összefogni egy célért, és mivel lehet az embereket motiválni, tettekre sarkallni. Konkrét neveket még nem akar említeni, de már több hírességgel is felvette a kapcsolatot, akik maguk is teljes mellszélességgel állnak a fecskementő kezdeményezés mellé, így talán könnyebb lesz szponzorokat is találniuk a nemes ügyhöz.

Nem csökkent tavaly a fecskék száma, de egymillió hiányzik belőlük az országból
Fontos, hogy megértsük az ember szerepét a megfelelő ökoszisztéma fenntartásában.

Balatonboglár lehet a fecskék városa?

Tappler Zita is összefogásra szólította fel a balatonbogláriakat, és nem kisebb teljesítendő célt tűzött ki eléjük, mint hogy tegyék Balatonboglárt a fecskék városává.

Az utóbbi időben sokat hallhattunk, olvashattunk arról, hogy kihalnak a fecskék Magyarországon (is). Állatbarátok egy nagy csoportja most összefogtunk, és elhatároztuk, hogy kihelyezünk “mű” fecskefészkeket otthonainkba. Egy fecske egy kg rovart eszik meg egy szezonban. Ezzel segítenek nekünk megszabadulni az idegesítő szúnyogoktól, legyektől. Segítsük mi is őket, hiszen édes kicsi madarak, minden magyar szívének kedvesek, és még hasznosak is

– írja felhívásában.

Orbán Zoltán, az MME szóvivője is több alkalommal hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a lakosság összefogása, toleranciájuk növelése a fecskékkel szemben. Úgy tűnik, üzenete végre megérkezett, az emberek felébredtek, és ráeszméltek, milyen fontos szerepet töltenek be ezek a kedves költözőmadarak hazánk ökológiai egyensúlyának a fenntartásában. Reméljük, még idejében történt a feleszmélés. Tegyünk meg mindent, ami rajtunk múlik, hogy továbbra is a csicsergésüktől, és ne a szúnyogok vagy egyéb káros rovarok zümmögésétől legyen hangos a levegő.

Kiemelt kép: pixabay.com

Van esély a fecskék megmentésére
Április elején részletesen tájékozódhatunk, hogyan segíthetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik