Mozaik
Ezerec, 2011. augusztus 15.
Fecskék gyülekeznek egy elektromos vezetéken a bulgáriai Ezerec településen kora reggel.  (MTI/EPA/Vaszil Donev)

Alaphangon egymillió fecske hiányzik Magyarországról

Bár az idei évben egyes megfigyelések szerint jó évük volt a hazánkban fészkelő fecskepároknak, a 15-20 évvel ezelőtti állapotot legalább ennyi időbe tellene visszaállítani, de a helyzet nem túl reményteli.
Korábban a témában:

A fecskefélék családjába két alcsalád tartozik összesen 20 nemmel, de Magyarországon csak a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske rendszeres fészkelő. 2016-2017-ben új fajként költött a vörhenyes fecske is a Balatonnál, de idén egyelőre nincs adat a pár esetleges visszatéréséről.

Azt már évekkel ezelőtt lehetett tudni, hogy a magyar fecskeállomány drasztikusan csökken, és a biztató jelek ellenére aligha várható igazán pozitív fordulat.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta, az idei nyár kedvező volt a hazánkban fészkelő fecskék számára. A pontos számukat ugyanakkor megsaccolni is nehéz, az egyesület monitoring programja pedig még zajlik, annak eredményeit várhatóan év végén közlik majd.

Karancslapujtõ, 2018. április 25.
Füsti fecske (Hirundo rustica) Karancslapujtõn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelõssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el.
MTI Fotó: Komka Péter
MTI Fotó: Komka Péter

Mindenesetre a madarászok arról számoltak be, hogy szép számban érkeztek Magyarországra fecskék tavasszal, másodköltésük jelenleg is zajlik.

Mivel nem volt tartós kánikula, és csapadékban gazdag volt az évszak, több volt a zöld, ezáltal több volt a rovar is, amit el tudtak fogyasztani a fecskéink. Sok múlik viszont azon, hogy milyen lesz az őszi vonulás, a telelés, és a tavaszi visszavándorlás

– magyarázta.

A fecskéket az élőhelyük csökkenése mellett a klímaváltozás fenyegeti leginkább, de egyre nagyobb gondot okoz lakott fészkek tömeges leverése, főleg a középületekről.

Szemet gyönyörködtetőek hazánk legszínesebb madarai
Mutatunk ötöt, de minden bizonnyal jóval több van belőlük.

Orbán Zoltán arról beszélt, hazánkban kirívó probléma, hogy nagymértékű a kémiai szúnyogirtás, ami gyakorlatilag elpusztít minden rovart, amivel a fecskék táplálkozhatnának. Emellett a szélsőséges időjárási viszonyok sem könnyítik meg az életben maradásukat.

Az istállókat kedvelő füsti fecskék esetében a legnagyobb gond az, hogy egyre kevesebben tartanak haszonállatokat, amelyek körül koncentrálódnak a szúnyogok és különféle rovarok.

Ahol megszűnik az állattartás, ott egy-két éven belül biztosan eltűnnek a fecskék is. Ezek a madarak kolóniában élnek, a táplálékról is kommunikálnak, és nem térnek vissza olyan fészkelőhelyre, ahol nem tudnak megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztani és gyűjteni a fiókáiknak, hiába helyezünk is ki műfészket.

FILED - 21 August 2015, Germany, Suesel: Three young swallows cry for food in their nest. Photo: Rainer Jensen/dpa
Rainer Jensen/dpa/AFP/Europress

A városokban élő molnárfecskék visszaszorulását fészkük tömeges leverése mellett elsősorban a környezetszennyezés okozza, a fészeküregeit folyópartok oldalába vájó partifecskék számát pedig a folyók szabályozása vetette vissza, és mostanra inkább homokbányáknál keresik új otthonukat.

Azt kijelenthetjük, hogy a fiókákkal együtt alaphangon egymillió fecske hiányzik az augusztusi Magyarországról. Mindegy, hogy ez most 977 ezer vagy 1 millió 112 ezer. Rengeteg példányról beszélünk, a 15-20 évvel ezelőtti állapotot pedig legalább ugyanennyi időbe telne visszaállítani. Erre az esély egyenlő a nullával, többek közt a fent említett okok miatt. Egyik évről a másikra nem lehet eredményt elérni, bármennyire is szeretnénk.

Az MME 2015-ös kutatása szerint a molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent 10 év alatt.

A fecskék általában szeptember 20-án indulnak el telelőhelyükre, de a hosszú nyár miatt ez a dátum akár ki is tolódhat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.