Virágzó vidékünk

Ritka madarak gyülekeznek afrikai telelésükre a Nagykunságban

Jelenleg a legjelentősebb gyülekezőhelyen 76 példány tartózkodik.

A székicsér kritikusan veszélyeztetett, fokozottan védett madárfajunk, mely egykoron a kopárra legeltetett szikes puszták jellemző fészkelője volt, de napjainkra mindössze már csak három helyen költ hazánkban. Legjelentősebb fészkelőhelye a Nagykunságban, a Karcag és Kisújszállás környéki rizstelepek térségében található, de a Kiskunság északi részén és Szarvas mellett is költ néhány pár, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Székicsér

Testhossza 25 centiméter, szárnyfesztávolsága 60-65 centiméter, testtömege 70-95 gramm közötti. Fecske módjára a levegőben kapkodja el, vagy a földön keresgéli ízeltlábúakból és egyéb rovarokból álló táplálékát. Áprilistól szeptemberig tartózkodik Magyarországon, rendszeres fészkelő. A Természetvédelmi Világszövetség listáján szerepel, még mint nem fenyegetett. Európában veszélyeztetett fajnak számít, Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.

Hazai állománya jelenleg 40-50 pár között mozog. 2018-ban hét fészkelőhelyen negyvenhárom székicsér fészkelést regisztráltak a természetvédelmi őrök a Nagykunságban. A 2017. évi költésekhez képest stabilizálódni látszik a hazai állomány, a megelőző évekhez képest pedig némi emelkedés tapasztalható.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

A sikeres költőpárok nyár közepén sekélyvizű, kopár parttal rendelkező, repülő rovarokban gazdag élőhelyeket keresnek fel, rizsföldeket vagy természetes szikes mocsarakat, ahol a kirepült fiókákkal közösen készülnek fel a közelgő vonulásra. Jelenleg a legjelentősebb gyülekezőhelyen 76 példány tartózkodik, közöttük 36 fiatal egyeddel.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Daniel Pettersson

Olvasói sztorik