Mozaik

Rózsás gödény kalandozik Magyarországon

2019. június 21-én délelőtt egy subadult rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus) tartózkodott a fertőújlaki Nyéki-szálláson, olvasható a Madárvárta projekt Facebook-oldalán.

Mint a posztban fogalmaznak, ez a faj hozzánk legközelebb Délkelet-Európa nagy folyódeltáiban és a Közel-Keleten fészkel, méghozzá telepesen. Közép-Európába csak nagy ritkán kóborol el egy-egy példány.

A megfigyelt egyed színes gyűrűt viselt (bal lábán X75 feliratú kék jelölőgyűrű volt, jobb lábán pedig fém gyűrű), így tudható, hogy június elején a Balatonlelle melletti Irmapusztai-halastavakon is látták már ezt a madarat, illetve kicsit később valószínűleg ugyanezt észlelték a Kis-Balatonon is

– írták.

Fotó: dr. Hadarics Tibor

A madár eredetét egyelőre nem sikerült kinyomozni, ugyanakkor árulkodó, hogy három karaktert tartalmazó kék jelölőgyűrűvel Izraelben jelölnek rózsás gödényeket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapja szerint a hazai köznyelvben pelikánként ismert madárfaj a XIX. században még költött a mai Magyarország területén, de a folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása óta csak ritka vendégként jelenik meg hazánkban.

2017-ban például a Hortobágyon bukkant fel egy példány, az azt megelőző öt évben pedig mindössze három alkalommal járt Magyarországon ilyen.

A hatalmas termetű rózsás gödény szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 centimétert, míg testtömege meghaladhatja a 10 kilogrammot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén.

A rózsás gödény fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Iszik-e a gödény, vagy hány fecske csinál nyarat?
Néhány madarunk különleges életmódja népi szólásaink tükrében.

Kiemelt kép: dr. Hadarics Tibor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik