Mozaik

Ne etessük kenyérrel a hattyúkat, az életükbe kerülhet

Ausztriában kerültek már emberek is kórházba hattyútámadás okozta sérülések miatt.

A nyár a Balatonnál is a vízimadarak etetésének a főszezonja, de soha ne etessük őket, hívja fel a figyelmet honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Amikor télen az énekesmadarakat etetjük, az is főleg a mi szórakozásunkról szól, nem madarak igényéről. Kényelmes nekik, nekünk meg jó, mert szép madarakat tudunk megfigyelni a környezetünkben. A különbség az, hogy azzal nem teszünk rosszat, mert a természetes táplálékukat utánozzuk azzal, hogy magokat, állati zsiradékot és gyümölcsöket adunk nekik.

A kenyér és a pattogatott kukorica nem természetes tápláléka a vízimadaraknak. A kenyérrel etetés káros, megbetegítheti a madarakat, de az ember is rosszul járhat vele.

Ők főleg friss, zöld növényeket esznek, hínárt, a parton fűféléket és apró kétéltűeket, rovarokat.

A balatoni hattyúk esetében konkrét családi program, hogy fognak az emberek egy kenyeret – és ez még a szerencsésebb eset – és gyönyörködve figyelik, ahogy a hattyúk eszegetik. A szeretet motiválja erre az embereket, de rosszat tesznek ezzel. Nem szeretni, tisztelni kell a madarakat és abba beletartozik, hogy nem ártunk nekik

– mondja Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A vízimadaraknak angyalszárny-betegségük lesz, ha kenyéren és más, számukra értéktelen táplálékon élnek. Árt a csontozatuknak, olyannyira, hogy egy idő után már nem tudnak repülni. Ráadásul a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is, és egy kemény télen, amikor hosszú időre befagynak a vizek, madarak százai pusztulnak el emiatt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület álláspontja:

Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a “szeretetünkre”, hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük! Éppen ezért a vízimadarak esetében a SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESSÜK őket alapelv betartása jelenti a legjobb, az állatok érdekeit leginkább szem előtt tartó magatartást.

A madarak összecsoportosulnak ott, ahol etetik őket, ez pedig konfliktushoz is vezet, mert azokon a helyeken többet piszkítanak, ami fertőzés forrása is lehet, mivel a hattyúk terjesztik a madárinfluenzát.

A hattyú szép madár, de tájidegen és a viselkedése is elég barátságtalan, más madarakkal éppúgy, mint az emberekkel.

Költési időszakban és amikor védik a fiókáikat, rendkívül veszélyesek. Amúgy is agresszíven támadnak, ha a területükről van szó, de ilyenkor még az embernek is nekimennek. Egy bütykös hattyú pedig 10-15 kiló is lehet, így képes komoly sérülést okozni. Magyarországon eddig csak kutyákat támadtak meg a parton és néhány gumicsónak bánta, de Ausztriában kerültek már emberek is kórházba hattyútámadás okozta sérülések miatt.

Kiemelt kép: Pixabay

Egzotikus madarak százai színesítik a balatoni turizmust
Néhány éve költözött a Balaton déli partjától karnyújtásnyira fekvő Kerekibe a madárbarát család.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik