Mozaik

Kifújta medréből a szél a Balaton vizét – A hattyúk élvezik a helyzetet

Az élénk szél miatt a déli parton több helyütt is áznak a strandok és a partközeli területek, a hattyúk pedig élvezik a helyzetet.

Vélhetően nem lesznek a part madarai ezek az állatok, de tény, hogy az elmúlt napokban a siófoki kikötő közelében csapatostul jelentek meg a kecses madarak, akik kéregetnek, és látható boldogsággal fogadják el a nekik szánt elemózsiát. Mint megírtuk, arra is volt példa, hogy egy part közeli utcában egy eltévedt madár szabályosan sétált át a zebrán.

Fotó: Maráczi Zoltán
Fotó: Maráczi Zoltán

Ami a legfrissebb hír a magyar tengerről: a magas vízállásnak köszönhetően a szél Zamárdinál is kifújta a Balaton vizét a medréből, vészhelyzet azonban sem ott, sem más területen nincsen. Mivel azonban a vízelvezetők is teltek, a szivattyúk is készenlétben állnak a déli part több településén – írta a sonline.hu.

Az egyelőre még nem hivatalos 120 centiméter új felső szabályozási maximumot péntekre három centivel meghaladta a Balaton vízállása, ezért a vízügy elrendelte a vízeresztést, kinyitották a siófoki zsilipet.

Ezt megelőzően 2014 szeptembere és 2015 áprilisa között történt vízeresztés.

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.
Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

A lap úgy tudja, hogy a zsilipnyitással lehetővé vált a hajóközlekedés a Sión, így a jövő héten leúszhat a barcsi önkormányzat  Akali nevű vízibusza, mely a drávai turizmus szolgálatába áll majd.

Olvasói sztorik