Virágzó vidékünk

Büszkék lehetnek a turizmusra a Balaton-felvidéken

Százezrek látogattak el tavaly a sok vendégcsalogató látnivalóhoz.

Csaknem 150 ezren látogattak el a tavaly év elején megnyílt Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba – tájékoztatta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az MTI-t, hozzátéve: a park területén több helyszínt érintő fejlesztés fejeződött be 2015-ben.

Az 1997-ben alakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1-15 kilométeres sávban húzódik, területe mintegy 57 ezer hektár. A nemzeti park területén 14 látogatóhely várja az érdeklődőket – olvasható a nemzeti park honlapján.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tavaly ősszel zárult, 390 millió forintos uniós természetvédelmi beruházás a gyulafirátóti Mikládi láp területét, a Tihanyi-félszigetet és a Káli-medence öt helyszínét is érintette, visszaszorították a vízi növényzetet és fás legelőket alakítottak ki.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tavaly januárban átadott Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont 770 négyzetméteren várja az érdeklődőket, akik tíz teremben, köztük egy 3D-s moziban ismerkedhetnek a karsztkincsekkel, a legkisebbeket pedig játszótér, kúszóbarlang és mászófal várja.

Az igazgató elmondta: tavaly mintegy hétezren vettek részt a tihanyi “Levendula Szedd Magad” akcióban, a monoszlói Hegyestű egykori vulkánra pedig 42 ezer látogató volt kíváncsi, a 25 éve felfedezett Csodabogyós-barlang föld alatti rejtett cseppkővilágát pedig 2800 kalandozni vágyó ismerte meg.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A bakonybéli Pannon Csillagdában, az Acta Galilei című planetáriumi film és a megújult Mars tárlat várja az érdeklődőket.

Többéves előkészítő munkát követően az igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony-Balaton Geopark 2012-ben sikeresen pályázott a Globális Geopark Hálózat tagságára, ennek köszönhetően az elmúlt évben megkapta az “UNESCO Globális Geopark” címet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik