Mozaik

Ritka és látványos madár bukkant fel Mezőberényben

Az utóbbi néhány napban többen is egy keleti gerlét láttak a Békés megyei Mezőberényben.

A magyar terepmadarászok honlapján, a birding.hu-n mostanáig hatan jelezték, hogy megfigyelték az állatot. A legtöbben arról számoltak be, hogy balkáni gerlék társaságában pihen egy fán vagy egy madáretető közelében.

A keleti gerlének ez mindössze a negyedik előfordulása Magyarországon. 2010-ben a Fertő-tó környékén láttak egy példányt a fajból, tavaly télen pedig előbb Tószegen, majd néhány héttel később Siófokon észlelték a jelenlétét.

Illusztráció – Fotó: Thinkstock

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatbázisa szerint a keleti gerle a vadgerléhez meglehetősen hasonló megjelenésű galambféle. Magevő, gyommagvakkal, gabonamagvakkal táplálkozik, kisebb mennyiségben csigákat, bogyókat is fogyaszt. A fenyőerdőkben költő madarak a fenyőfa magjait fogyasztják. Az északi populációk vonulók, a déliek állandóak. Késő ősszel és telente olykor Európába is elkóborolnak egyedei.

Főként Ázsiai elterjedésű faj, de Európa legkeletibb részén is megtalálható. Öt alfaját különítették el. Főként erdőkben fészkel, de költési időn kívül nyílt területeken, településeken is megjelenik. Fészke száraz gallyakból készül, melyet fűszálakkal bélel. Két tojást rak.

Tíz ritka madár, ami 2018-ban berepült Magyarországra
A himalájai füzikétől a törpesármányon át a lazúrcinegéig.

Kiemelt kép: Boldog Gusztáv

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik