Mozaik

Három bagolyfajra szavazhatunk az “Év Madara” versenyen

Az interneten az erdei fülesbagolyra, az uráli bagolyra és a füleskuvikra szavazhatunk.

Július 25-én 12 óráig lehet az interneten szavazni a 2020-as év madarára – adta hírül a Magyar Madártani Egyesület.

Visszakapta szabadságát Tatjána, az uráli bagoly
Ő volt fajából az ötödik, akit Magyarországon gyógyítottak meg.

A Magyar Madártani Egyesület által 1979-ben útjára indított “Év madara” program célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a természetvédelmi problémákkal érintett fajokra, és madárcsoportokra. Minden évben három madárfajból választhat a szavazáson részt vevő nagyközönség, ezeket az MME szakemberei határozzák meg szakmai szempontok figyelembevételével.

2020-ban az Év Madara címre három hazai bagolyfajból kerül ki a győztes, az erdei fülesbagoly és az uráli bagoly mellett a füleskuvikra szavazhatunk az interneten.

Erdei fülesbagoly – Fotó: Pixabay

Erdei fülesbagoly

Leggyakoribb hazai fülesbaglyunk magyarországi fészkelő-állománya 6 500 – 12 000 párra tehető, neve ellenére kisebb erdőfoltokban, temetők szélén, facsoportokban telepszik meg. Az erdei fülesbagoly fiókáira a róka, a  nyest, és a héja is komoly veszélyt jelent, a populációt ezek mellett a közúti balesetek, és az erdőgazdasági tevékenység is megtizedeli.

Uráli bagoly – Fotó: wikipédia

Uráli bagoly

Az uráli bagoly a zárt erdők lakója, évente egyetlen fészekaljában mindössze 3-4 fiókát nevel, hazai fészkelő állománya nagyjából 160 – 260 párra tehető, bár hazai populációja évente erőteljesen ingadozik. Leginkább az erdőgazdálkodás veszélyezteti az uráli baglyot.

Füleskuvik – Fotó: wikipédia

Füleskuvik

A füleskuvik az egyetlen nálunk költő, vonuló bagolyfaj, a telet Afrikában tölti. Fészkét felhagyott gyümölcsösökben, szőlőkben, telepített fenyvesekben, kertekben és parkokban rakja. Odúlakó, szeret szalakótáknak kihelyezett madárodúkat elfoglalni. Hazai fészkelő állományának nagyságát 300 és 600 pár közé becsülik a szakemberek. A hazai füleskuvikra a legnagyobb veszélyt a mezőgazdaságban használt vegyszerek jelentik.

A három bagolyfajra  július 25-én 12 óráig szavazhatunk az interneten az alábbi linken.

Kiemelt kép: Pixabay

Afrikában telel egy hazánkban is költő ritka bagolyfaj
Veszély esetén megdermednek, tollfülüket kihegyezik, és igyekeznek minél jobban beleolvadni a környezetükbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik